Ce face Ungaria pentru NOII NĂSCUȚI
Secretarul de stat în cadrul Ministerului ungar al Resurselor Umane, Katalin Novák a subliniat faptul că, începând din 2010, guvernul practică o politică în favoarea familiilor şi urmăreşte să înlăture greutăţile pentru cei care doresc să aibă copii.
Astfel încât familiile să nu fie dezavantajate în urma naşterii unui nou copil, ba mai mult, să beneficieze de condiţii financiare mai bune decât dacă nu şi-ar fi asumat o nouă naştere. Cuantumul alocaţiei pentru îngrijirea noilor născuţi va creşte de la 70%, la 100% din valoarea salariului brut, începând cu data de 1 iulie a anului viitor, după cum mai anunţat Katalin Novák, care este și responsabil pentru relaţia cu familiile şi tineretul. Anunțul a fost făcut la o conferinţă de presă de la Budapesta, potrivit agenției maghiare de știri MTI. Conform acestei măsuri, în cele şase luni de la naşterea unui copil, familia va beneficia de condiţii financiare mai bune decât cele dinaintea naşterii. După acordarea alocaţiei pentru îngrijirea noilor născuţi, se va plăti doar impozitul pe venit, fără contribuţia la pensii şi la asigurările sociale, tot conform precizărilor lui Katalin Novák.
O mamă poate primi cu 90 000 de forinţi mai mult
Potrivit calculelor guvernului ungar, toate acestea necesită o alocare bugetară de 28,5 miliarde de forinţi (395,56 milioane euro) pe an,
Conform unui amendament, în bugetul de anul viitor vor fi disponibili 14,25 miliarde de forinţi (40,8 milioane euro), iar măsura este planificată pentru ajutorarea a 80 000 de familii. Novák a mai a menţionat că, de exemplu, dacă o femeie a avut un salariu lunar de 350 000 de forinţi (4 854 lei) înainte de a avea un copil, însemnând 232 750 de forinţi (3 228 lei) net, după primirea alocaţiei pentru îngrijirea noului născut, venitul său net va fi de 297 500 forinţi (4 128 lei), ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 30%. Secretarul de stat a mai adăugat că, în comparaţie cu suma anterioară a alocaţiei pentru îngrijirea noilor născuţi (rămânând la exemplul anterior), o mamă poate primi cu 90 000 de forinţi (1 249 lei) mai mult începând din iulie, anul viitor, ceea ce înseamnă o creştere de 43%.