Ce facem când cineva se îneacă, sub ochii noștri, cu mâncare. Manevra care salvează vieți

Publicat: 03 ian. 2023, 19:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Ce facem când cineva se îneacă, sub ochii noștri, cu mâncare. Manevra care salvează vieți

Ce putem face când cineva se îneacă cu mâncare, sub ochii noștri? Câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte, așa că nu este timp de panică atunci când asistăm la un caz de sufocare cu alimente. Cea mai simplă manevră, Heimilch, poate salva vieți dacă este făcută corect.

Cazul de zilele trecute, de la Constanța, când un copil s-a aflat la un pas de moarte, în mall, după ce s-a înecat cu mâncare, a readus în atenție manevra Heimilich.

Ce trebuie să facem, așadar, în primele secunde de înec cu mâncare.

„În primul rând îl încurajăm să tuşească pentru că acesta e primul reflex pe care omul îl are. Dacă nu funcţionează, îl apleci un pic în faţă şi aplici consecutiv 3 lovituri între omoplaţi, verificând dacă bucata de mâncare s-a mişcat.

Dacă pacientul devine inconştient, este lăsat culcat pe spate şi se încep manevrele de resuscitare! Intervenţia corectă face diferenţa între viaţă şi moarte!”, transmite medicul şef UPU-SMURD Timişoara, Mihai Grecu.

Ce faci când cineva se îneacă cu mâncare sub ochii tăi

„Ne doare foarte mult când ajungem la cazuri care ar fi fost simplu de salvat, dar în care nimeni din jur n-a ştiut ce să-i facă acelui om. O viaţă de om se pierde astfel, inutil, când era atât de uşor să dai un prim-ajutor, cu puţină instruire“, spune paramedicul Adrian Mavromalidi, instructor la Centrul de pregătire SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ Constanţa, instructor voluntar la Fundaţia pentru SMURD.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgenţă, victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, şansele ca aceasta să supravieţuiască scad cu 10% în fiecare minut care trece. „Oferind doar 30 de minute din timpul dumneavoastră aflaţi cum, cu mâinile goale, puteţi face diferenţa dintre viaţă şi moarte! Totul durează doar 30 de minute, dar informaţiile sunt pe viaţă!“, spun paramedicii. 

În caz de obstrucţie a căilor aeriene este recomandată intervenţia de îndată, pentru a ajuta victima să tuşească (nu să inspire, pentru că se îneacă şi mai tare!) şi să scuipe astfel bolul care-i blochează respiraţia, potrivit Adevărul.

Iată ce trebuie să ştiţi despre cum puteţi ajuta un copil care se îneacă cu diferite lucruri şi este conştient.

ÎNCURAJAŢI VICTIMA SĂ TUŞEASCĂ

  • Apropiaţi-vă de victimă.
  • Încurajaţi victima să tuşească.
  • Supravegheaţi-o în permanenţă.
  • Dacă victima nu îşi revine şi obstrucţia devine severă, aplicaţi manevrele de dezobstrucţie.
  • Anunţaţi 112.

CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE (între omoplaţi)

  • Aşezaţi-vă în spatele victimei.
  • Aşezaţi o mână pe pieptul acesteia. Cu cealaltă mână loviţi victima între omoplaţi de cinci ori.
  • După fiecare lovitură verificaţi dacă obiectul a ieşit.

CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE

  • Dacă cele cinci lovituri interscapulare nu au avut succes, aplicaţi cinci compresiuni abdominale (manevra Heimlich).
  • Compresia abdominală la copii mici se va realiza cu o singură mână.
  • După fiecare compresiune abdominală, verificaţi dacă obiectul a ieşit.

ALTERNAŢI CINCI LOVITURI INTERSCAPULARE CU CINCI COMPRESIUNI ABDOMINALE

  • Dacă manevra Heimlich nu a avut succes, reluaţi aplicarea celor cinci lovituri interscapulare.
  • Manevrele de dezobstrucţie se vor realiza până când obiectul a ieşit.
  • Dacă pacientul devine inconştient, începeţi resuscitarea cardio-pulmonară. 

Ce trebuie să știți despre manevra Heimlich

Cu manevra Heimilich, introdusă de către medicul Henry Heimlich, în urmă cu 48 de ani, au fost salvate de-a lungul timpului peste 100.000 de vieți, numai în SUA, printre care a președintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch, dar și a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hown, Walter Matthau, Carrie Fisher și Jack Lemmon.

Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.

La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Cum se face manevra Heimlich

Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

Dacă victima îşi pierde conştienţa, poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mâna peste aceasta.

Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

foto: dcmedical.ro, mymed.com