Ce faci când te atacă un câine? Sfaturi de la dresori
Ce faci când te atacă un câine? Răspunsul la această întrebare îl oferă doi dresori de câini, care ne învață cum să reacționăm dacă întâlnim un câine care ne latră și care vrea să ne muște.
„Nu este indicat să te duci către el, să îi încalci spațiul personal, pentru că acest lucru îl duce în defensivă și îl face să atace pe fond de apărare. Asta nu înseamnă neapărat o agresivitate. În momentul în care câinele vine să atace este important să nu fugim, dacă avem un obiect la noi, de exemplu un rucsac sau o umbrelă, trebuie să îi punem obiectul respectiv în față sau dacă suntem cu bicicleta să punem bicicleta între noi și câinele sau câini respectiv. În cazul în care nu avem nimic la noi, dăm o haină jos de pe noi și o punem între noi și câinele respectiv. Odată ce câinele se liniștește, este bine să ne retragem încet, pentru a ieși din zona lui de teritoriu ”, explică Claudiu Dobre, dresor de câini din Sibiu, pentru Ora de Sibiu.
Ce faci când te atacă un câine? Nu fugiți!
Desigur, dacă știm că în zona respectivă sunt câini agresivi, cea mai bună soluție este să o ocolim. Iar dacă am ajuns în preajma lor, încercați să-i ignorați și, eventual, să le dați ceva de mâncare.
„Dacă alergi îl încurajezi să alerge după tine, cel mai bine este să te oprești și să vorbești frumos, dacă latră încercați să îi ignorați, este ideal dacă ai și ceva în buzunar să îi arunci să mănânce. Vorbești calm, pentru că asta le place, îi liniștește, nu te duci la el, nu înaintezi spre el pentru că devine mai agresiv. Dacă vedem o haită este cel mai bine să îi ocolim sau să ocolim zona unde știm că ar putea să se afle”, ne sfătuiește Victoria Hader, dresor de câini la „Adulmecătorii”.
Claudiu Dobre spune că putem ajunta un câine abandonat dacă sunăm la adăposturi.
De asemenea, se face apel la responsabilitate din partea celor care decid să adopte un câine. Este aproape ca adopția unui copil. Trebuie îngrijit, educat, are nevoie de dragostea stăpânilor… Și nu poate fi abandonat pe străzi, ca un lucru nefolositor. Potrivit legislației, abandonarea și/sau alungarea unui animal luat în îngrijire se poate pedepsi cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei.
Citește și Cazul Lacul Morii. Cinci controale Nicușor Dan la ASPA și doar… vorbe în vânt