Ce faci în cazul unui accident cu o mașină din Ucraina fără RCA
Ce faci în cazul unui accident cu o mașină din Ucraina fără RCA? Numărul mare de ucraineni care tranzitează cu mașina țara noastră sau chiar decid să rămână o perioadă în ea a generat o problemă nouă: implicarea în tot mai multe accidente auto.
De la începutul războiului, din 24 februarie și până în prezent, aproximativ un milion de ucraineni au intrat în România, câteva zeci de mii hotărând să rămână aici până când consideră că ar fi oportună reîntoarcerea. Inevitabil, au apărut și primele incidente auto în care au fost implicați.
Dacă tot anul trecut, de exemplu, au fost doar 49 de accidente, doar în primele trei luni de la izbucnirea conflictului au fost 61, conform Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
În fața numărului tot mai mare de întrebări legate de astfel de situații, s-a ajuns chiar la elaborarea unui ghid, de către instituțiile de profil
Documentele obligatorii pe care trebuie să le aibă șoferul cu mașină de Ucraina
Pentru vehicule înmatriculate în Ucraina (ca și pentru vehiculele înmatriculate în oricare altă țară), asigurarea RCA este obligatorie pentru a putea circula pe teritoriul României. Conform Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), documentele necesare sunt:
– o asigurare Carte Verde eliberată de către o societate de asigurări membră a Biroului Carte Verde din Ucraina cu valabilitate în România, tipărită pe suport hârtie sau prezentată în format digital (pe telefon mobil, tabletă, laptop etc.) sau
– o asigurare de frontieră eliberată în orice alt stat membru al SEE sau în Elveția.
În cazul unei mași de Ucraina care nu are asigurare RCA, trebuie încheiată o asigurare de frontieră în România de către Euroins România Asigurare Reasigurare SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA.
Actele necesare asigurării de frontieră pentru mașini de Ucraina
Pentru încheierea asigurării de frontieră, șoferul va trebui să prezinte societății de asigurare copie după certificatul de înmatriculare al vehiculului pentru care se solicită încheierea asigurării și după actul de identitate al șoferului/ proprietarului.
Asigurarea de frontieră se încheie pe o perioadă de 30 de zile și este valabilă pe teritoriul tuturor statelor membre ale Spațiului Economic European și Elveția, din ziua imediat următoare celei în care a fost încheiată.
Pentru încheierea asigurărilor de frontieră pe teritoriul altor state, recomandăm persoanelor înteresate să caute informații pe site-urile web ale Birourilor Naționale Carte Verde ale respectivelor state.
Ce faci în cazul unui accident cu o mașină din Ucraina fără RCA?
Confruntați frecvent cu această întrebare, cei de la Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor, în colaborare cu XPRIMM și BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, au lansat un Ghid util pentru șoferi, denumit „Ce faci in cazul unui accident cu o mașina din Ucraina?”.
Conform acestui ghid, când vina o poartă șoferul ucrainean, dacă vehiculul este asigurat cu Carte Verde persoana păgubită se poate adresa corespondentului Carte Verde de pe teritoriul României. Dacă nu este identificat, se poate adresa BAAR.
În cazul în care e o poliță eliberată la intrarea în România, se pot adresa direct companiei emitente. Dacă mașina ucraineană nu este asigurată, persoana păgubită se va adresa tot BAAR pentru gestionarea dosarului de daună.
Dacă, în urma accidentului, rezultă victime sau decese, rezolvarea cazului și stabilirea vinovatului ar putea dura o perioadă mult mai lungă de timp.