Ce fel de preşedinte vrea să fie Antonescu: În esență, am trei idei fundamentale

Publicat: 01 apr. 2025, 17:27, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Ce fel de preşedinte vrea să fie Antonescu: În esență, am trei idei fundamentale
sursa foto: Facebook/Crin Antonescu

Crin Antonescu ştie deja ce fel de preşedinte şi-ar dori să fie pentru România! El a schiţat trei idei fundamentale pe care vrea să le aplice în mandatul său.

Trei idei fundamentale

Antonescu spune că, dacă va fi președinte, va propune angajamente naționale pe termen lung pentru dezvoltarea României.

Candidatul Alianţei „România Înainte” a trecut în revistă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Constanţa ideile sale:

„În esență, am trei idei fundamentale. Unu, să fac într-o măsură mai mare decât au făcut-o sau nu au făcut-o chiar deloc președinții României de până acum, să fac uz de prerogativa care îi conferă președintelui României în Constituția României misiunea de a media între stat și societate, cu alte cuvinte de a fi un președinte cetățean, nu jucător, nu călător, nu ce-au mai fost ei. Un președinte cetățean care să refacă încrederea societății în clasa politică și să inspire, să impulsioneze clasa politică să se ridice la exigența societății. Să reprezinte, cu alte cuvinte, în calitate de primul politician al țării, șef al statului, neoficial formulat, dar în esența asta e, clasa politică în fața societății, dar și societatea, primul cetățean care apără drepturile cetățenilor în fața statului și a clasei politice.

În al doilea rând, un președinte care să poată mobiliza și uni, dacă se poate, marile resurse ale societății românești din afara politicii, de astă dată. Resursele umane, resursele economice, resursele de prestigiu, resursele care pot da o șansă acestei națiuni să-și valorizeze un loc pe care deja l-a câștigat, dar încă nu l-a umplut pe deplin: Membru important, după toate criteriile al Uniunii Europene, membru important cu o importanță strategică sporită în NATO, unul din partenerii importanti strategici ai Statelor Unite. În fiecare din aceste trei condiții, termenul important trebuie împlinit în realitate. Și trebuie să fim importanti nu doar în ochii noștri, ci în ochii celorlalți. Și important înseamnă să fii indispensabil, să fie nevoie de tine, să fii recunoscut ca tare și atunci vei fi într-adevăr un partener cu statut și cu condiție eficientă pentru tine.

În al treilea rând, trebuie să mai asum un rol de comunicare care a fost neglijat și un rol de echilibru. Comunicarea președintelui trebuie să fie deasupra partidelor, în numele clasei politice către societate, în numele societății către clasa politică. Eu nu mai doresc să fiu și nu voi fi, dacă voi fi președinte, un arbitru între partide și mai ales un făcător de jocuri în interiorul partidelor, în interiorul guvernelor, un președinte care se schimbe majorități, un președinte care se schimbe conducere de partid, să impună oameni, să impună guverne. Asta este o probă de maturitate a clasei politice”.

Preşedinte activ, nu jucător

Întrebat dacă va fi un „preşedintele jucător”, Crin Antonescu a declarat că va fi unul „activ, implicat, care doreşte să inspire”.

„Dacă prin președinte jucători înțelegeți președinte activ, implicat, care dorește să inspire, care dorește să-i impulsioneze, care dorește să tragă după el, care participă la ședințele de guvern, care participă la ședințele CSM, da! Voi fi un președinte, nu-i spun jucător, că termenul știți ce conotație are, dar un președinte implicat, da”, a spus el.

Candidatuş PSD, PNL, UDMR şi al Minorităţilor Naţionale a ales şi două modele de lideri din România şi din străinătate.

„În România, am spus că președintele pe care l-am apreciat și istoric îl apreciez cel mai mult, deși sigur că a spus-o chiar domnia sa, nu și-a realizat tot ce dorea în timpul mandatului, care a fost Emil Constantinescu și o spun încă o dată. Îl apreciez mult ca model prezidențial pe generalul De Gaulle. Cu toate că, evident, Constituția era alta, condiția istorică a Franței și a lui De Gaulle, dar vorbim de modele, trebuie să-i dăm modele mari. Nu fac aici o comparație între mine și De Gaulle, dar vorbesc de modele prezidențiale. Mai  sunt și altele”, a conchis Crin Antonescu.