Furnizorii au extras, din depozite, mai multe gaze decât era necesar. Ce au făcut cu ele?
![Furnizorii au extras, din depozite, mai multe gaze decât era necesar. Ce au făcut cu ele?](https://media.puterea.ro/cyHRu0aIMcW2lxJeKfV5AmiPj7Y=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/gaze_depozit_92450400-631x420-1.jpg)
Primele rezultate ale verificării realizate de Corpul de Control al ministrului Energiei, la Depogaz, arată că anumiți furnizori au extras mai multe cantități de gaze din depozite în luna noiembrie decât era stabilit. Acest lucru a dus la golirea mai rapidă a stocurilor pentru iarnă. Astfel, apare suspiciunea dacă anumite cantități de gaz nu au fost cumva, exportate. Rămâne ca entitatea care se ocupă cu acest control să ne lămurească.
Ce a găsit Corpul de control al ministrului Energiei, la depozite
După cum au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Ministerul Energiei, anumiți furnizori au extras din depozite, o cantitate mult mai mare de gaze decât era nevoie în mod normal în luna noiembrie. Printre furnizorii vizați de acuzații se numără E.ON și ENGIE.
Reprezentanții celor două companii au justificat mișcarea ca fiind necesară din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în decursul lunii noiembrie, însă diferențele dintre gazele necesare și cele extrase din depozite sunt mult mai mari, fapt care trezește suspiciunea că acestea au fost exportate.
„Conform legislației din sector, furnizorii pot extrage din depozite doar cu 15% mai mult decât arată graficele deja stabilite. Din primele verificări, doi dintre cei mai mari furnizori din România, E.ON și Engie, au extras din depozite o cantitate mult mai mare în luna noiembrie. Aceștia au declarat că a fost mult mai frig în acea lună, însă diferențele sunt foarte mari și acum vrem să verificăm unde anume au fost folosite acele gaze extrase în plus. Suspiciunea este că ele ar fi fost exportate”, au precizat sursele menționate, citate de HotNews.ro.
E.ON România – S-a extras, în noiembrie, o cantitate de două ori mai mare decât era stabilit cu operatorul depozitelor
Potrivit publicației citate, reprezentanții E.ON România au declarat că au extras în noiembrie o cantitate de două ori mai mare decât era stabilit cu operatorul depozitelor. Ei spun că au luat această decizie deoarece temperaturile au fost foarte mici. Au mai precizat că gazul a fost folosit doar pentru consumatorii din România:
„Cantitățile de gaze extrase de compania E.ON Energie România din depozite în luna noiembrie 2024 au totalizat circa 100 milioane de metri cubi, reprezentând aprox. 20% din totalul cantităților extrase de toți furnizorii pentru satisfacerea nevoilor clienților din portofoliu. Menționăm că stocul total inițial al E.ON Energie Romania a fost de aprox. 600 milioane metri cubi.
Comparativ cu luna similara a anului trecut, în luna noiembrie a anului 2024 – conform înțelegerii între părți – cantitățile extrase au fost mai mari cu 50 milioane de metri cubi, în condițiile înregistrării unor temperaturi exterioare mult mai scăzute față de ultimii ani, ceea ce a condus la o majorare semnificativă a consumului. Cu titlu informativ, pentru zona noastră principală de consum (partea de nord a țării), temperatura medie lunară în noiembrie 2024 a fost de 3,4 grade Celsius, cea mai scăzuta din ultimii 10 ani”, se arată în răspunsul E.ON., citat de HotNews.
Ce spune ENGIE România?
Potrivit HotNews.ro, ENGIE România spune că a extras din depozite în luna noiembrie cu 40% în plus față de cât era estimat.
„În perioada noiembrie 2024-ianuarie 2025, ENGIE Romania a extras din depozite cu 14% mai puțin decât programul agreat cu operatorii de înmagazinare. Situația lunară de extracție, determinată de evoluția temperaturilor exterioare, a fost diferită de la o lună la alta. Astfel, pe fondul temperaturilor mai scăzute din luna noiembrie 2024 față de cele înregistrate în aceeași lună a ultimilor ani, ENGIE Romania a extras cu 40% mai mult decât programul estimat, pentru a asigura furnizarea de gaze naturale către peste 2 milioane de clienți casnici.
ENGIE mai spune că potrivit OUG 27, producătorii pun la dispoziție cantități zilnice egale din producția internă, diferența fiind asigurată din stocurile făcute pe perioada verii, conform reglementărilor în vigoare.
„În situația în care se înregistrează un consum mărit, singura sursă la dispoziție pentru asigurarea necesarului de consum este reprezentată de volumele înmagazinate în depozite. Evoluția temperaturilor a determinat însă ca, în lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025, programul de extracție să fie cu 22%, respectiv 30% mai mic decât cel prognozat”.
La rândul său, ministrul Energie, Sebastian Burduja, cu săptămână în urmă, a declarat că ţara noastră nu se află în pericol de a rămâne fără gaze, iar decizia de a trimite Corpul de Control în inspecţie este pentru a se asigura „ca fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracţie şi că siguranţa aprovizionării este pe primul loc”.