Ce înseamnă ziua de 23 august pentru România și de ce a „marcat” Epoca de Aur (VIDEO)
23 august reprezintă o dată de referință în istoria țării noastre, deși a fost sărbătorită cu mult fast drept ”Zi Națională” în comunism. În prezent a devenit o zi cam ignorată și nu ar trebui. Dacă nu știați, ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.
Momentul ce se încadrează la data de 23 august 1944 este cel care a dat prilejul acestei sărbători și a devenit graniţa în timp între două momente istorice: încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și începutul sovietizării României. De aceea liderii comunişti au sărbătorit naţional acest moment, pentru a scurta „explicația”.
La 22 August 1944, ora 22:30, prin Proclamaţia către ţară, regele Mihai anunţa „ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite”. Hotărârea a scurtat cu şase luni cel de-al Doilea Război Mondial. Cel care a jucat rolul primordial în ziua de 23 august 1944 a fost Regele Mihai, care l-a arestat pe mareșalul Ion Antonescu și a decis să se alăturare Coaliţiei Naţiunilor Unite. Astfel că, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Națională a României.
A rămas în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă
Momentul „ziua de 23 august” a rămăs în mintea românilor drept cea mai importantă sărbătoare comunistă, motiv pentru care se organizau activităţi „în cinstea” lui Nicolae Ceauşescu, de ”Ziua Națională a României”. Parade fastuoase, materiale de propagandă, demonstraţii ale oamenilor muncii, pionieri, marşuri militare sau spectacole omagiale…Acestea erau doar câteva dintre „ingredientele” ce compuneau manifestările organizate în „Epoca de Aur” pentru a celebra ziua de 23 august.
Pregătite cu câteva luni înainte, activităţile dedicate zilei în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite s-au transformat într-un omagiu adus „conducătorului mult iubit”, Nicolae Ceauşescu. Pe Stadionul 23 august se țineau manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice. Ziua naţională era pregătită cu luni bune înainte și poate mulți dintre dumneavoastră, care erați șoimi ai patriei sau pionieri pe atunci vă aduceți aminte ce presupuneau repetițiile pentru 23 august. Zeci de mii de oameni participau la spectacole grandioase, cu coregrafii complexe şi foarte complicate. După paradă, oamenii ieșeau cu mic cu mare la mici și bere.
Pe scurt – acest lucru neînsemnând că subiectul poate fi închis vreodată – 23 august rămâne cea mai controversată zi din Istoria României moderne, cu implicații decisive în ce privește viitorul țării de după cel de-al Doilea Război Mondial.