Ce înseamnă dacă ninge de Sfântul Andrei?
Ninsoarea în ziua de Sfântul Andrei are o însemnătate specială. În această zi, românii celebrează sărbătoarea Sfântul Andrei, zi care marchează, totodată, și ultima zi de toamnă din an. În calendarul popular, Sfântul Andrei este cunoscută și sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă sau Gadinetul Șchiop.
Potrivit tradiției, vremea din noaptea de Sf. Andrei arată cum va fi iarna care urmează. Astfel, dacă ninge, cerul este înnorat și va fi foarte frig, va fi o iarnă grea cu nămeți și multă zăpadă.
Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie de sute de mii de români. Pe lângă o simplă zi de onomastică, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o însemnătate aparte pentru români, iar noaptea de Sf Andrei este încărcată de misticism.
Noaptea de Sf Andrei
Noaptea de Sfântul Andrei are o semnificație aparte în cultura românească. Sunt multe de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această seară.
Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de „Halloween românesc” pentru că se spune că în noaptea de 30 noiembrie spiritele ies în lume, printre oameni. În aceeași noapte se spune că lupii vor vorbi și că oamenii se apără de vrăji.
Pentru că tradiția spune că spiritele celor trecuți în neființă vor circula printre oameni în această noapte, credincioșii recurg la o mulțime de superstiții pentru a se feri de duhurile rele și pentru a se apăra de vrăji.