Ce joburi există în domeniul farma şi care este pregătirea necesară

Publicat: 03 apr. 2023, 20:53, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
<strong>Ce joburi există în domeniul farma şi care este pregătirea necesară</strong>
Foto: Tbel Abuseridze / Unsplash

Domeniul farma este unul care s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp, mai ales de când cu evoluţia speranţei de viaţă, dar şi cu provocările sănătăţii secolului 21. Dacă vrei să lucrezi în acest domeniu, există o varietate de meserii pe care le poţi practica având succes. Descoperă mai jos care sunt acestea şi de ce pregătire ai nevoie pentru a lucra în acest domeniu.

Farmacist

Farmacistul este persoana care identifică nevoile pacienţilor, îi consiliază în selectarea de medicamente, le oferă asistenţă de specialitate, eliberează medicamente şi reţete compensate şi gratuite, dar îi şi informează despre modul de utilizare a medicamentelor şi potenţialele riscuri sau efecte adverse. De asemenea, se ocupă de administrarea stocurilor de produse farmaceutice.

Pentru a deveni farmacist, ai nevoie să fii absolvent al facultăţii de farmacie, dar şi de un certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor. De asemenea, este nevoie să fii orientat către pacient, să comunici și să lucrezi bine în echipă şi să fii proactiv.

Asistent de farmacie

Munca unui farmacist este completată de cea a unui asistent de farmacie. Ca asistent de farmacie, te ocupi de eliberarea reţetelor, consiliezi pacienţii cu privire la utilizarea medicamentelor, dar şi participi la verificarea, monitorizarea şi gestiunea stocurilor.

Ca să fii asistent de farmacie, ai nevoie de studii de specialitate (Şcoala Postliceală Sanitară pentru Asistent de Farmacie), de seriozitate şi dorinţă de implicare, de cunoştinţe Microsoft Office la nivel mediu, dar şi de bune abilităţi de comunicare, empatie şi amabilitate faţă de pacienţi. 

Reprezentant medical (de vânzări)

Acesta se ocupă cu promovarea produselor din portofoliul alocat și cu furnizarea informațiilor despre acestea medicilor, farmaciștilor, specialiștilor și cadrelor medicale din instituții medicale private sau publice, în zona geografică alocată. De asemenea, realizează targetul de vânzări individuale și zonale conform strategiei și planului de marketing comunicate.

Pentru a deveni reprezentant medical, ai nevoie de abilităţi excelente de comunicare, persuasiune şi negociere, de studii superioare (iar cele în Medicină sau Farmacie constituie un avantaj), de cunoaştere a pachetului Microsoft Office, de capacitatea de a învăţa caracteristicile produselor, dar şi de permis de conducere categoria B.

Şofer de distribuţie produse farmaceutice

Un alt job în acest domeniu este cel de şofer de distribuţie a produselor farmaceutice. În acest rol, te ocupi de încărcarea şi descărcarea produselor, de livrarea şi predarea mărfii către client, în prezenţa acestuia, de recuperarea creanţelor de la clienţii care efectuează livrarea. Vei avea grijă să respecţi procedurile interne, dar şi să întreţii autoturismele în condiţiile impuse de firmă.

Printre cerinţe, este obligatoriu permisul de conducere categoria B, este nevoie să fii o persoană dinamică, să cunoşti zona de livrare a produselor, iar experienţa în domeniul curieratului farma poate fi un avantaj.

Operator de vânzări prin telefon

Un operator de vânzări prin telefon se ocupă de prezentarea şi promovarea prin telefon a produselor şi serviciilor companiei pentru clienţii alocaţi, de identificarea nevoilor acestora, de personalizarea şi adaptarea ofertelor la cerinţele clienţilor, dar şi de rezolvarea de diferite probleme apărute la client. De asemenea, realizează analize şi rapoarte legate de activitatea depusă, dar şi dezvoltă o relaţie permanentă cu clienţii în scopul atingerii obiectivelor de business.

Ai nevoie de studii superioare, de cunoştinţe foarte bune de operare a pachetului Office (Word, Excel), dar şi de abilităţi de dezvoltare a relaţiilor cu clienţii şi de abilităţi foarte bune de comunicare.

Indiferent care este jobul care te pasionează, poţi lucra în domeniul farmaceutic pentru o carieră de succes, mai ales că este un domeniu care evoluează constant, iar domeniul sănătăţii este unul care progresează permanent.

Foto: Tbel Abuseridze / Unsplash