Ce județ din România are un nume vechi de “aproape 1000 de ani”. Se numără printre destinațiile de top
Când vine vorba de un city break reușit, cei mai mulți români optează pentru vizitarea Sibiului. Pe lângă turism, acesta se ramarcă și prin istoria sa de aproape 1000 de ani. Istoricii susțin că denumirea sa provine din latinescul „Cibiensis – Cibinium”, menționat pentru prima dată în 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existența prepoziturii germanilor din Transilvania, cu sediul la Sibiu.
Un lucru interesant la acest județ este că, parcursul secolelor, a avut denumiri diferite în română, germană și maghiară, reflectând diversitatea culturală: Hermannstadt, Szeben și, în final, Sibiu. După Marea Unire din 1918, județul și-a preluat denumirea actuală, iar orașul Sibiu a devenit un important centru economic, social și turistic.
“Denumirea are aproape 1.000 de ani. Vine din latină, pentru că prima atestare a Sibiului a fost în 1191 – prepozitura Cibiensis. Din Cibiensis – Cibinium a venit Sibiu, iar judeţul a preluat numele după marea unire din 1918. Sibiul, în germană, maghiară şi română a avut altă denumire – Hermannstadt, Szeben, Sibiu, iar asta arată că existau populaţii bine definite, care s-au raportat distinct faţă de oraş în sine”, a explicat istoricul Răzvan Pop pentru Fanatik.
Citește și: Cele mai bune lucruri de făcut în Berlin. Explorați orașul ce îmbină istoria și modernitatea
Destinații din Sibiu, magnet pentru turiști
Județul Sibiu include orașe și stațiuni de renume, precum Mediaș și Păltiniș, dar și sate pitorești ca Biertan, înscris în patrimoniul UNESCO, și Rășinari, cunoscut pentru tradițiile bine păstrate. Turiștii sunt atrași de peisajele spectaculoase, drumuri montane celebre precum Transfăgărășanul și locuri de poveste, ca Lacul Bâlea din Munții Făgăraș sau Castelul de Lut Valea Zânelor din Porumbacu de Sus.
Sibiul a fost un pionier al modernizării în perioada Imperiului Austro-Ungar, fiind unul dintre primele orașe din regiune iluminat electric. Încă din secolul al XIX-lea, Sibiul avea și tramvai electric. Dezvoltarea sa rapidă a continuat până în perioada interbelică, când a devenit un important centru cultural și administrativ.
Astăzi, Sibiul este un pol de atracție pentru iubitorii de istorie, arhitectură și gastronomie tradițională. Turiștii iau cu asalt județul pentru a explora Centrul Vechi al Sibiului, Cetatea Slimnicului și stațiunile de schi din Păltiniș, unde pot experimenta farmecul vechi al Transilvaniei într-o formă autentică.