Ce legătură există între deportarea dureroasă a sașilor și una dintre casele lui Iohannis

Publicat: 10 feb. 2025, 18:28, de Andrei Ceausescu, în Dezvăluiri , ? cititori
Ce legătură există între deportarea dureroasă a sașilor și una dintre casele lui Iohannis

În dimineața zilei de 13 ianuarie 1945, familia Hann von Hannenheim a trăit un moment de mare dramă, când autoritățile române și sovietice au venit pentru a le ridica și a le deporta în Uniunea Sovietică, în cadrul unui proces de deportare forțată a sașilor din România. Această perioadă de tristă amintire a marcat viețile multor familii și a lăsat o amprentă profundă în istoria regiunii.

O fotografie rară, surprinsă în acele momente dramatice, a fost recent prezentată ca parte dintr-o colecție de documente istorice. Realizată de Julius Stefan Hann von Hannenheim, un cunoscut director de școală din Sibiu și un pasionat fotograf amator, imaginea surprinde un moment deosebit: familia lor fiind scoasă din casa lor de pe Strada Schwimmschulgasse 9a (astăzi Someșului 13, în centrul Sibiului), o locație care, astăzi, face parte din proprietățile președintelui Klaus Iohannis.

Sursa foto: Turnul Sfatului

În fotografie, fiica mai mică, „Trudi”, apare ieșind din ușa casei cu bagajul în mână, în timp ce sora ei mai mare, „Inge”, așteaptă alături de o vecină deja „ridicată” de autorități. În prim-plan se află comisia de deportare, formată dintr-un polițist român, un comisar sovietic și doi soldați sovietici înarmați, conform publicației sibiene de limbă germană Siebenbürgische Zeitung.

Ridicarea pentru deportarea în Uniunea Sovietică din casa Hann von Hannenheim în dimineața zilei de 13 ianuarie 1945, realizată de directorul de școală Julius Stefan Hann von Hannenheim jr. Contactabzug, 4,3 x 5,5 cm. Colecția Dr. Florian Kimm, Nußloch lângă Heidelberg (pentru autorul imaginii, vezi și SbZ din 15.01.1966, p. 3)

Această imagine este considerată un „document de timp unic”, fiind una dintre foarte puținele fotografii care surprind chiar momentul deportării. De regulă, astfel de momente nu erau fotografiate din cauza riscurilor impuse de regimul sovietic, care considera echipamentele foto obiecte de valoare, adesea confiscate de trupele de ocupație.

Din păcate, pentru familia Hann von Hannenheim, această fotografie a fost un „ultim moment de adio”. Inge, sora lui Trudi, a murit în 1948 într-un lagăr de muncă din Ucraina, din cauza unei boli netratate, iar Trudi, care a supraviețuit deportării, a fost adusă în Germania în 1947, într-o stare gravă din cauza unei infecții severe. După mai multe încercări de a se întoarce acasă, Trudi a decis să rămână în Germania de Vest, unde s-a căsătorit în 1951 cu Hans Christian Kimm, fiul unui artist și cadru militar. Fiul lor, Florian Kimm, este astăzi proprietarul acestei fotografii istorice.

De asemenea, o altă poveste emoționantă din perioada deportărilor provine din satul Grosspold, unde Hans Liebhardt, un copil care a trăit la familia Hann von Hannenheim între 1947 și 1949, își amintește cu drag de acea perioadă, când bunica sa l-a trimis în Germania pentru a învăța. „Viața în casa Hannenheim a fost mai importantă pentru mine decât școala însăși”, a spus el într-un interviu din 2018, evocând o perioadă esențială din copilăria sa.