Ce li se întâmplă TURIȘTILOR care rămân două nopţi în Oradea
Desigur, sună puțin bizar pentru aceste vremuri în care românii o parte aleargă spre Grecia, o parte aleargă spre teritorii mioritice necălătorite încă de unii dintre ei. Dacă nu știați, Oradea reprezintă o destinație autohtonă interesantă: în Cetatea Oradei au fost înmormântaţi regi şi regine, aici s-a construit primul observator astronomic din România şi unul dintre primele din Europa, iar tot de Oradea se leagă şi cea mai veche însemnare care relatează o cădere de meteorit în România!
Turiştii care rămân două nopţi în Oradea vor intra gratuit la muzee şi vor circula gratuit cu tramvaiele şi autobuzele OTL. Despre ce este vorba? Cu sprijinul mai multor parteneri locali, Visit Oradea (Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune) a introdus din 15 iulie o serie de gratuităţi pentru turiştii care rămân minimum două nopţi consecutive în „una dintre unităţile de cazare clasificate” din municipiu, cu condiţia ca hotelurile să semneze un protocol de colaborare în acest sens cu organizatorii campaniei. Gratuităţile au scopul de a atrage cât mai mulţi turişti în oraşul de pe Crişul Repede.
Cu sprijinul Muzeului oraşului Oradea, Muzeului Ţării Crişurilor şi Oradea Heritage, oaspeţii care îndeplinesc condiţia menţionată mai sus vor putea să viziteze gratuit Muzeul oraşului Oradea din Cetate, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Muzeul de Rezistenţă şi Represiune în Bihor, Sinagoga Neologă Sion, Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas La Roche (care va fi inaugurat în august), Muzeul Ţării Crişurilor (sediul principal de pe Armatei Române), Muzeul Memorial Aurel Lazăr, Muzeul Memorial Ady Endre, Muzeul Memorial Iosif Vulcan.
Până pe 30 septembrie
Potrivit unui comunicat menționat de ebihoreanul.ro, Visit Oradea va oferi persoanelor care se cazează timp de două nopţi consecutive în oraş şi transport gratuit pentru 48 de ore în întreaga reţea de transport public a OTL, mai precis pe tramvaie şi autobuze. Contravaloarea biletelor va fi suportată de Visit Oradea, asociaţia din subordinea Primăriei menită să dezvolte turismul în municipiu.
Pentru a eficientiza înregistrarea acestor gratuităţi şi pentru comunicarea directă cu muzeele şi serverele OTL, Visit Oradea, în parteneriat cu Oradea Tech Hub, a creat o aplicaţie online, oradealifenouveau.ro, care poate fi folosită de toate unităţile de cazare din oraş. Astfel, turiştii pot beneficia de aceste gratuităţi doar dacă vor fi înregistraţi în aplicaţia oradealifenouveau.ro de către personalul hotelier. „Unităţile de cazare vor înregistra turiştii care doresc să se bucure de aceste gratuităţi în aplicaţie. Odată ce turistul este înregistrat, acesta va primi un mesaj automat prin email, mesaj care conţine codul unic pentru gratuităţi şi pe care turistul îl poate primi tipărit, la cerere, de la unitatea de cazare. Pe baza acestui cod, turistul va putea obţine acces gratuit la muzee. Personalul de la muzee va verifica în aceeaşi aplicaţie valabilitatea codului prezentat de turist la intrare. Un cod poate fi folosit o singură dată şi nu poate fi transferat, acesta fiind nominal”, au explicat reprezentanţii Visit Oradea potrivit sursei menționate.
În ceea ce priveşte gratuitatea de 48 de ore pentru reţeaua de transport public din Oradea, turistul va beneficia de ea activând-o printr-un SMS trimis la un număr special OTL. Controlorii OTL vor putea vedea, în caz de verificare, valabilitatea codului unic prezentat de turist.
Campania este valabilă până pe 30 septembrie 2020.