Ce mănâncă europenii în noaptea Noului An
Europenii se răsfață în noaptea Anului Nou: de la tradiționalele salată de boeuf și plăcintă cu răvașe la români, până la rafinatul foie gras la francezi.
În Belgia, există obiceiul de a mânca choucroute, un preparat din varză murată și cârnați. Pare cunoscut acest preparat, doar că fiecare persoană are sub farfurie sau în mână o monedă, simbolizând prosperitate în Noul An.
Revelionul francezilor înseamnă foie gras, fructe de mare, stridii, cârnați de porc, rață cu portocală, curcan cu castane, dar și multă, multă șampanie.
În noaptea Anului Nou, italienii au pe mese preprate specifice: zampone și cotechino, un fel de cârnați din porc cu garnitură de linte. Pentru italieni, lintea, asemănătoare unei monede, simbolizează norocul și prosperitatea și este nelipsită în acest moment festiv.
În Grecia, în această noapte unică, preparatul tradițional este ”vasilopita”, care într-un fel ne amitește de plăcinta noastră cu răvașe. Vasilopita este o pâine care are în mijloc o monedă. Cine primește bucata de Vasilopită cu monedă are noroc în Noul An.
În Spania pe masa de Revelion nu lipsesc cele 12 boabe de struguri, care se mănâncă la miezul nopții. În Portugalia, există obiceiul celor 12 smochine, care întruchipează 12 dorințe majore pentru Noul An.
În noaptea Noului An, danezii obişnuiesc să mănânce o prăjitură cu marţipan, Kransekage, iar la miezul nopţii, să spargă farfurii de uşile vecinilor şi ale prietenilor.
În Germania, porcul este eroul festinului de Sărbători, chiar şi sub formă de desert, de exemplu, porcuşori de marţipan. În Suedia şi Norvegia, se pregăteşte o budincă de orez care are în ea o alună. Se spune că aluna va aduce noroc celui care o găseşte.