Ce ministere schimbă PSD cu PNL la rotativa guvernamentală (surse)
Schimbarea premierului din luna mai a acestui an, conform protocolului de guvernare, nu va aduce mari modificări în structura Executivului. Negocierile purtate până în prezent vizează doar cinci posturi, restul urmând a fi păstrate de actualii miniștri, dacă nu se va decide remanierea lor.
Conform unor surse guvernamentale, din cele 22 de funcții de conducere din Executiv doar cinci ar urma să fie afectate de schimbarea primului ministru.
Negocierile purtate între PSD și PNL prevăd în acest moment ca PSD să preia Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene plus Ministerul Justiției, în vreme ce liberalii ar urma să primească Ministerul Transporturilor, pe cel al Finanțelor și Secretariatul General al Guvernului.
„Protocolul va fi respectat”
Cât privește scoaterea UDMR de la guvernare, vehiculată în mai multe rânduri de unii lideri PNL, aceasta nu se va face.
O garanție în acest sens a venit chiar din partea premierului Nicolae Ciucă care a declarat, luni, că rotativa guvernamentală din luna mai „se va face”, așa cum a stabilit cu PSD și UDMR, partenerii din coaliție.
„Rotativa se va face așa cum am stabilit, iar protocolul va fi respectat. PNL va continua pe aceeași linie de asumare a tuturor responsabilităților legate de actul de guvernare.
PNL a dat dovadă de seriozitate în tot ce s-a angajat și în asumarea responsabilităților și în interiorul coaliției.
În acest moment există un protocol agreat cu toți membrii coaliției. În continuare ne vom asigura că prevederile protocolului sunt respectate, că are loc rocada cum am menționat. Componenta de reorganiza ministerele și de schimbare în interiorul coaliției nu am discutat-o.
Ne menținem elementele pe care le-am aprobat atunci când am creat coaliția. E un contract pe care l-am semnat cu toții. Să ne ținem de contract”, a declarat Nicolae Ciucă, după ședința Biroului Politic al PNL.
Presiunile PSD
Social-democrații exercită presiuni de câteva săptămâni asupra liberalilor pentru a modifica protocolul, în perspectiva acestei rotative. Conform Euronews, ar dori doar schimbarea premierului, restul portofoliilor rămânând neschimbate.
La începutul lunii octombrie într-un interviu acordat DCNews, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea că ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene nu ar trebui să facă rocadă în 2023:
„Va fi o discuție. Sunt prevăzute anumite modificări în acordul făcut, dar vor fi discuții aplicate și vom avea o decizie cât se poate de echilibrată. Ar trebui schimbat Ministerul Transporturilor cu Ministerul Fondurilor Europene.
Din punctul meu de vedere, ambele ministere au ieșit dintr-o anchilozare. Cel puțin la Fonduri Europene ne-a ajutat Dumnezeu, în adevăratul sens al cuvântului. La Transporturi nu era atât de anchilozat.
Ar trebui să fie o rotație între cele două ministere, dar dorim să stricăm ceva ce funcționează numai dintr-un orgoliu politic sau continuăm să consolidăm ceva ce funcționează?”.
Într-o ședință informală susținută luni de premier cu liderii centrali și din teritoriu, Nicolae Ciucă le-a transmis liberalilor că nu vor ceda presiunii social-democraților pentru a modifica protocolul Coaliției.
Argumentul forte pe care se bazează este faptul că noul premier și cabinet trebuie să fie validați de președintele Klaus Iohannis.