Ce motiv au rudele pacienților Covid care refuză transferul acestora la spitalele din Germania
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat duminică o hotărâre prin care pacienţii români infectaţi cu COVID-19 pot fi transferaţi în Germania, pentru tratament.
Transportul pacienţilor va fi realizat cu aeronave din dotarea Ministerului Apărării Naţinale sau din dotarea Forţelor Aeriene Germane.
Decizia a fost luată „având în vedere situația epidemiologică la nivel național caracterizată de supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv”, anunță CNSU.
Cu toate eforturile statului român, medicii se confruntă cu o situație incredibilă: rudele bolnavilor de COVID-19 refuză transferul în spitalele din Germania, de teama că medicii fac experimente pe bolnavi, spun doctorii. De exemplu, la Institutul Marius Nasta din Capitală, din patru pacienţi acceptaţi, doar doi au fost transferaţi.
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că oamenii sunt îndreptățiți să nu aibă încredere în autorități, din cauza comunicării deficitare a informațiilor.
„Este consecința numeroaselor gafe și bâlbe ale autorităților în ceea ce privește comunicarea în această pandemie. Încrederea este un lucru care se dobândește extrem de greu și se pierde foarte ușor.
Aici mai este și o problema de educație pentru sănătate și de transparență. Pot să înțeleg, până la un punct, temerile familiilor ai căror pacienți sunt transferați în străînătate. Pentru că își pun problema cum vor avea acolo o comunicare, cine îi va informa despre ce se întâmplă, care sunt costurile în contextul în care se întâmplă un destin tragic în acea țară.
Lucrurile acestea trebuiau explicate foarte clar, să fie transparență. Și tot ceea ce înseamnă comunicare legată de partea medicală, beneficii, riscuri, ce se va întâmplă acolo. Trebuia precizat foarte clar.
Acest mecanism european de protecție civilă poate oferi șansa la viață pentru foarte mulți români”, a explicat medicul, potrivit Antena3.