BCR, profit net de peste două miliarde, la nouă luni, în România. Cât va fi repatriat la banca-mamă?
BCR, ,,copilul” Erste Group din Austria, va avea ce să cedeze ,,mamei” lui din Viena, că a realizat profituri grase, în România, în nouă luni din 2024, din comisioanele spoliatoare ale aplicației George și din dobânzile exagerate la toate categoriile de credite.
Niciuna dintre băncile comerciale din România nu a raportat, vreodată, ce cotă din profit repartizează către banca-mamă, în țara de origine, în timp ce toate se plâng de condițiile economice ,,potrivnice”, și de așa-zisele constrângeri financiare de pe piața locală, aplicate de autorități, și de faptul că nu au cum să acorde credite în economie, că firmele sunt ,,nebancabile” și au riscuri.
Sergiu Manea de la BCR a anunțat, pe 31 octombrie, că banca a realizat un profit net de 2.217 milioane de lei (446 de milioane de euro) în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 30,6%, față de 1.698 de milioane de lei (344 de milioane de euro) în primele trei trimestre din 2023.
Ca de fiecare dată, inutilul Birou de Presă al BCR, care trimite comunicate către presă doar cui vrea el, a continuat să omită pierderile din creditele neperformante (NPL). De fapt, nici nu le-a ascus. ,,Micii scribi servili” pur și simplu s-au făcut că nici n-au auzit de ele.
Restul comunicatului e plin de laude.
Portofoliul total de credite nete acordate clienților de Banca Comercială Română (Grupul BCR) a crescut cu 13,3% an pe an la 30 septembrie 2024. Creditele noi acordate au fost în valoare de 12,4 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024 către persoane fizice (credite ipotecare și de consum) și microîntreprinderi.
Stocul de credite ipotecare standard (Casa Mea) acordate în moneda locală a crescut cu 10,1% an pe an, în timp ce stocul de credite de consum negarantate (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) a crescut cu 50,2% an pe an. De asemenea, stocul de credite acordate microîntreprinderilor a înregistrat o creștere de 27,9% an pe an.
BCR a aprobat credite noi corporate în valoare de 10,5 miliarde de lei până la 30 septembrie 2024, dintre care aproximativ 29% sunt destinate investițiilor.
Peste 200 de companii (IMM-uri și corporate), care creează aproximativ 250.000 de locuri de muncă, au fost finanțate de BCR în primele nouă luni din 2024.
În zona de digitalizare, s-a ajuns la 2,47 milioane de utilizatori ai ecosistemului digital George (internet banking și mobile banking), dintre care aproape 2,1 milioane sunt utilizatori activi ai aplicației George mobile cu o creștere de 16% an pe an. 87% din totalul produselor BCR pentru persoane fizice (deschidere de cont curent, credite ipotecare și de consum, cont de economii, depozite, asigurări și produse investiționale) au fost acordate pe flux 100% digital în în primele nouă luni din 2024. În plus, BCR este singura bancă din România care oferă credit ipotecar pe flux 100% digital, direct din George, într-un mod simplu, transparent și rapid.
În primele nouă luni din 2024, peste 70% dintre clienții eligibili și-au deschis relația cu banca prin Digital Onboarding, iar aproape 70% dintre creditele pentru clienții microîntreprinderi au fost acordate prin produsele digitale disponibile: Overdraft Digital, Credit Inteligent George, Card de Credit George și Linia de credit IMM Invest.
Peste 1.960 milioane de lei (392 milioane de euro) au fost finanțări verzi corporate, cu un volum de aproximativ șase ori mai mare, comparativ cu 1-9 2023. Peste 50% din finanțările verzi corporate sunt proiecte de energie regenerabilă, BCR fiind principalul partener pentru astfel de investiții și inițiative dezvoltate în România. Mai mult de 1.160 milioane de lei (232 milioane de euro) finanțări în 1-9 2024 pentru achiziția de locuințe cu certificat de performanță energetică clasa A și B. Produsul ipotecar Casa Mea Natura a reprezentat 62% din creditele ipotecare noi, acordate în primele nouă luni ale anului.
„Învățăm în permanență ce contează pentru clienții noștri și pentru români. Și, împreună, învățăm cum să conducem conversația despre bani pentru a construi prosperitate în fiecare comunitate și pentru fiecare dintre noi. Rezultatele noastre sunt direct legate de experiența pe care reușim să o oferim și de impactul pe care îl creăm în societate. Ne încurajează cei peste 1,5 milioane de români care au trecut prin programele BCR de educație financiară – Școala de Bani și Financial Coaching. De asemenea, contăm pe investițiile în digitalizarea operațiunilor, care ne-au ajutat să facem banking-ul accesibil oriunde și oricând, dar și pe cele peste 5.200 de proiecte și antreprenori pe care i-am susținut și finanțat în primele nouă luni ale anului.
Calitatea activelor și extinderea bilanțului în sectoare strategice – așa cum sunt energia, agricultura și producția industrială – ne confirmă încrederea de care beneficiem din partea celor ce creează valoare în România, oameni alături de care gândim și dezvoltăm viitor”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.(sursa mass-media locală)