Ce ne așteaptă după 1 aprilie 2025: Ofertele de gaze și posibile creșteri de preț

Publicat: 13 ian. 2025, 11:53, de Andrei Ceausescu, în Energie , ? cititori
Ce ne așteaptă după 1 aprilie 2025: Ofertele de gaze și posibile creșteri de preț
Prețul gazelor rămâne reglementat până în primăvara 2025

Contractele de furnizare gaze și energie electrică vor ajunge la termen în martie 2025, iar deja au început să apară noile oferte de preț, care ridică semne de întrebare privind evoluțiile ulterioare.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), subliniază că furnizorii încă nu au clarificat prețul de achiziție al gazelor pentru perioada de după 1 aprilie 2025.

„Chiar dacă în conformitate cu legislația actuală ar fi necesară ofertarea și întocmirea de noi contracte de vânzare-cumpărare, furnizorii nu se înghesuie să transmită oferte. Sigur la rândul lor și aceștia au multe necunoscute, în ceea ce privește prețul de achiziție al gazelor după data de 1 aprilie 2025”, afirmă Chisăliță.

Un exemplu de ofertă pe site-ul ANRE ilustrează aceaste incertitudini. Potrivit președintelui AEI, există oferte identice, cu prețuri de 0,31 lei/kWh (TVA inclus), valabile până în septembrie 2025, provenind de la patru firme, toate deținute de același acționar.

De asemenea, contractele furnizorilor de gaze permit modificarea prețurilor, iar orice modificare trebuie notificată consumatorilor cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare. „Singura ofertă de pe site-ul ANRE are o clauză care permite oricând să fie modificat prețul după cum vrea furnizorul”, adaugă Chisăliță.

În aceeași perioadă, consumatorii PPC au primit oferte cu un preț de 0,42 lei/kWh pentru gaze naturale, ceea ce ar putea duce la o creștere a facturilor de 35%, în absența unor discuții clare despre liberalizarea pieței.

„Astfel, un consumator care se încălzește cu gaze într-un imobil de tip casă urmează să achite în lunile de iarnă, după 1 aprilie 2025, o factură de circa 2.100 lei/lună, cu circa 550 lei mai mult decât în anul 2023 și cu circa 750 lei mai mult decât în 2024”, avertizează președintele AEI.

Chisăliță subliniază că singura modalitate de a preveni astfel de majorări este pregătirea reliberalizării pieței de gaze, un proces care ar putea adresa incertitudinile prețurilor și transparența ofertei pe termen lung.