Ce ne ”spun” unghiile cu striații despre starea de sănătate
Aspectul unghiilor poate reprezenta un indicator al stării de sănătate. Astfel, unghiile cu striații verticale sau orizontale pot fi, uneori, semnul unei afecțiuni sau al unei carențe de vitamine.
Suprafața unghiei poate avea în mod natural striații verticale. Dar, uneori, aceste striații sunt accentuate, în relief, sub forma unor creste, conferind unghiei un aspect neregulat. Striațiile se pot forma la o unghie sau la mai multe de la mâini, dar și de la picioare.
Cauze naturale și benigne
Sunt persoane care în mod natural au unghii cu striații. În acest caz nu e loc de îngrijorare, deoarece nu prea sunt soluții.
Unghiile cu striații sunt consecința normală a procesului de îmbătrânire: corpul nostru produce mai puțină keratină, compusul esențial al unghiei și care reține mai puțină apă. Este un fenomen asemănător celui care explică apariția ridurilor la nivelul pielii și a părului ”uscat”. Odată cu înaintarea în vârstă, unghiile pot deveni mai groase sau mai subțiri, se pot rupe mai ușor și își pierd din aspectul neted.
Oja folosită frecvent, manichiura excesivă, efectuată cu ustensile neadecvate, unele șocuri succesive pot fragiliza unghia și îi pot conferi un aspect denivelat. De asemenea, folosirea unor detergenți poate duce la același aspect al unghiei. În aceste cazuri, striațiile sunt orizontale.
Pentru îngrijirea adecvată a picioarelor afectate, recomandăm încălțăminte pentru picioare cu probleme. Aceasta oferă suport optim, reducând presiunea și disconfortul, menținând în același timp o postură corectă. Alegeți incaltaminte ortopedica pentru picioare cu probleme care să îmbunătățească circulația sângelui și să prevină eventualele complicații, asigurând confortul necesar pe termen lung.
Semn al carenței de zic și acid folic
Deficitul de zinc a fost asociat cu unghiile cu striații orizontale. De asemenea, este semn de anemie severă când unghia capătă striații verticale și suprafața este deformată și ondulată.
O striație verticală pe centrul unghiei poate fi semnul unei carențe de acid folic (vitamina B9) sau de proteine.
Semn al unei boli
Numeroase afecțiuni pot fi susceptibile că provoacă apariția striațiilor pe unghie, mai ales dacă acestea sunt semnalate la toate cele 20 de unghii și dacă în același timp apar și alte semne: pete albicioase, unghiile sunt extrem de fragile, se fisurează ușor, își modifică aspectul și culoarea…
În spatele acestor semne vizibile pe unghii pot fi: hipotiroidie (striații orizontale); probleme la nivelul pielii (eczemă, psoriazis, dermatită atopică…); artrite (striații verticale); infecții (sifilis, oreion, pneumonie, tuberculoză pulmonară… – striații orizontale); endocardită sau melanom (unghia se colorează în brun sau roșu); boală acută de rinichi (striații orizontale).
De asemenea, striații orizontale pot fi observate la pacienții care au făcut chimioterapie.
Dacă deteriorarea unghiei este majoră, striațiile apar brusc, asociate și cu alte simptome, se recomandă consultarea în cel mai scurt timp a medicului dermatolog.