Ce nu ai voie să iei în bagajul de mână când călătorești cu avionul
Bagajul de mână poate fi o adevărată bătaie de cap atunci când călătorești cu avionul și vrei să împaci și prețul redus al biletului și o durată mai lungă petrecută departe de casă.
Atunci când călătorim cu avionul putem lua la noi două tipuri de bagaj, de cală și de mână. Cel de cală este mai voluminos și va fi predat înainte de îmbarcare pentru a fi depozitat în partea de jos a avionului, în timp ce bagajul de mână îl vom lua cu noi și îl vom depozita fie sub scaunul din față, fie în compartimentele de deasupra.
Majoritatea companiilor aeriene au politici diferite atunci când vine vorba de bagajul de mână și cel de cală atât în ceea ce privește dimensiunile, greutatea cât și ceea ce pot conține.
În timp ce bagajele de cală sunt mai permisive, când vine vorba de cele de mână, restricțiile sunt foarte multe, în special din considerente de siguranță, deoarece aceste bagaje vor trece prin zona de security a aeroportului.
Este important de știut ce este obligatoriu să avem în bagajul de mână. Companiile aeriene nu își asumă răspunderea pentru pierderea sau furtul bunurilor din bagaje, așa că tot ce înseamnă bunuri de valoare ar trebui ținute cât mai aproape.
De aceea, în bagajul de mână trebuie să ținem bani, bijuterii, metale preţioase, laptop, obiecte electronice personale, documente importante, acte, paşapoarte sau alte documente de identitate
Ce nu ai voie să iei în bagajul de mână
- Apă (doar după ce treci de controlul de securitate)
- Alcool – doar în sticle mai mici de 100 de ml sau fără restricții dacă faci cumpărături din duty-free și păstrezi bonul fiscal.
- Umbrelă care nu se strânge sau care are mâner tip baston
- Forfecuță de unghii, pilă de unghii – dacă este din metal şi cu capete ascuţite, pensetă, unghieră
- Trepied foto
- Zmeu, jucării care imită armele (chiar dacă sunt din plastic)
- Topoare, macete, brici, briceag, cuțite de gheață, tirbușoane
- Andrele, croșete, seringi, ace
- Cuțite, foarfece, lame de ras
- Butelii de gaz pentru camping
- Skateboard, patine cu rotile
- Crose de golf, schiuri, crose de hochei, lansete
- Cătușe, funii, cabluri
- Mașini de găurit, șurubelnițe, unelte universale
- Cărucior de copii
- Otravă, substanțe radioactive, spray cu gaz comprimat, spray-uri paralizante
Fiecare companie aeriană are propriile reguli atunci când vine vorba de bagajele de mână. Vom prezenta regulile bagajului de mână la principalele companii aeriene care zboară în România.
Bagajul de mână la TAROM
TAROM are o politică generoasă pentru bagajul de mână. Pasagerii pot călători cu un bagaj de mână cu dimensiuni standard de 55x 40x 20cm și mai pot avea și o geantă pentru laptop sau o poșetă, care să încapă în spațiul de sub scaunul din față.
Bagajele de mână nu trebuie să depășească 10 kilograme.
Bagajul de mână la Blue Air
Bagajul de mână la Blue Air trebuie să aibă maxim 10 kilograme, iar dimensiunile sunt standar pentru trolerele mici: 55 x 40 x 20.
Bagajul de mână la Wizz Air
Pasagerii Wizz Air au inclus în bilet un bagaj de mână cu dimensiunea maximă de 40 x 30 x 20 cm și o greutate maximă de 10 kilograme.
La acesta se adaugă încă un bagaj de mână de dimensiunile 55x40x20 pentru pasagerii care achiziționează opțiunea Wizz Priority.
Bagajul de mână la Ryanair
La Ryanair, pasagerii au inclus în bilet două bagaje de mână, dar doar unul poate fi luat în cabină, în timp ce al doilea va merge la cală.
Bagajul permis în cabină are dimensiunile de 40 cm x 20 cm x 25 cm, în timp ce cel pentru cală va avea 55 x 40 x 20 cm.
Niciunul dintre cele două bagaje nu poate depăși 10 kilograme.