CE: Plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză
Comisia Europeană a adoptat, în data de 12 noiembrie, un plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză, pentru a se asigura că cetățenii nu se confruntă cu penurii de alimente. Autoritățile UE, cele naționale și regionale vor juca un rol esențial în acest plan.
Astfel, CE va înființa un mecanism european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară (EFSCM), un grup de experți în ceea ce privește lanțul de aprovizionare cu alimente, coordonat de Comisie pentru a face schimb de date și practici și pentru a consolida coordonarea.
“Având în vedere impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra producției de alimente, precum și riscurile legate de sănătatea publică, amenințările cibernetice sau schimbările geopolitice care amenință funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, un plan de urgență al UE pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară este mai relevant ca niciodată”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Lanțul de aprovizionare
Abordarea acestui plan esențial pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al UE se bazează pe colaborarea dintre toate entitățile publice și private care fac parte din lanțul de aprovizionare cu alimente.
Din sectorul privat, sunt incluși fermierii, pescarii, producătorii din acvacultură, prelucrătorii de alimente, traderii și comercianții cu amănuntul, precum și transportatorii și logisticienii, de exemplu. De asemenea, autoritățile UE, naționale și regionale vor fi esențiale pentru acest plan.
Planul va fi lansat prin mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară, care urmează a fi instituit de Comisie.
EFSCM se va baza pe un grup de experți format din reprezentanți ai statelor membre și ai unor țări terțe și din actori din toate etapele lanțului de aprovizionare cu alimente, precum și pe un set de norme procedurale care îi va reglementa funcționarea. Grupul se va reuni periodic și, în cazul unei crize, cu un preaviz foarte scurt și atât de frecvent cât va fi nevoie.
Acțiuni ce vor fi întreprinse
Se va concentra asupra unor activități specifice și asupra unui set de acțiuni care trebuie finalizate între jumătatea anului 2022 și sfârșitul anului 2024:
- prospectivă, evaluarea riscurilor și monitorizare: îmbunătățirea nivelului de pregătire, grație utilizării datelor disponibile (inclusiv a celor referitoare la vreme, climă și piețe); analizarea mai aprofundată a vulnerabilităților și a infrastructurilor critice ale lanțului de aprovizionare cu alimente;
- coordonare, cooperare și comunicare: schimburi de informații, bune practici, planuri de urgență naționale; elaborarea de recomandări pentru a face față crizelor; coordonare și cooperare cu comunitatea internațională.
Culoare verzi în pandemie
Agricultura, pescuitul, acvacultura și alimentația sunt sectoare care și-au demonstrat reziliența în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și nu au permis crizei sanitare să dea naștere unei crize în materie de securitate alimentară. UE a luat măsuri excepționale în sprijinul acestor sectoare.
Politica agricolă comună (PAC) și politica comună în domeniul pescuitului (PCP), de exemplu, au oferit instrumente de contracarare a dezechilibrelor pieței sau a problemelor de flux de numerar ale producătorilor.
Mai mult, pentru a asigura circulația mărfurilor și a lucrătorilor esențiali în cadrul pieței unice, Comisia a instituit culoare verzi și a publicat orientări care au permis o coordonare strânsă între statele membre, facilitând trecerea frontierelor.
CE admite că anumite aspecte trebuie îmbunătățite pentru a se garanta în continuare aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză, se mai arată în comunicat.