Ce politicieni au meritat în sesiunile anterioare ”Zmeura de aur” / Cine va fi ”laureatul” noii sesiuni parlamentare
În ultimele luni s-au simțit cu adevărat repercusiunile votului și probabil singurii votanți care n-au terminat anul în depresie sunt alegătorii AUR. În rest, niciun alt partid nu a reușit să termine anul pe plus, fără a nu ieși cel puțin șifonat în urma negocierilor pentru guvernare. E clar că cel mai mare pierzător a fost PNL care, dacă mai negocia mult cu PSD, rămânea și fără sediul din Modrogan. Dar cine oare au fost ”premianții puterii” până în decembrie?
Președintele Iohannis cu a sa declarație „am oprit pandemia” Iohannis
Unul dintre rarele momente de grăbă ale președintelui a fost și când România trecea prin cele mai negre zile ale valului patru. 18 863 de persoane s-au infectat, 1 805 erau în stare gravă la ATI și 574 și-au pierdut viața în data de 19 octombrie. Klaus Iohannis a făcut atunci o declarație de presă în care a anunțat că vor urma restricții. Atât. „Nu trebuie să mai pierdem nicio clipă”, a spus președintele. Și a convocat ședință a doua zi. Atunci a susținut că nu s-a făcut ceea ce trebuia făcut, de parcă fusese altcineva responsabil de combaterea pandemiei până atunci, nu el. Ce-i drept, președintele s-a comportat în mare parte de parcă România nu mai avea cazuri de COVID. „Noi, practic, am oprit pandemia”, a spus în iunie. Tot atunci a mai zis: „avem un succes care cumva se vede într-o reducere a
”Eroina anti-vaccin”, Diana Șoșoacă pentru declarația „vaccinul dă sterilitate pe trei generații”
În primul an din mandatul de senator, Diana Șoșoacă a reușit să devină principala voce a protestelor anti-restricții și unul dintre izvoarele de propagandă a teoriilor conspirației despre vaccinuri, dintre care și aceea cum că „vaccinul dă sterilitate pe trei generații”. Diana Șoșoacă e recunoscută că pe oriunde se duce face circ. În Parlament, o bună perioadă de vreme s-a certat cu colegii ei pentru că nu a vrut să poarte mască, până ce a ajuns să se împingă cu ei și chiar să sară la bătaie la chestorul Camerei Deputaților.
”Cel mai original” ales rămâne Florin Roman
Florin Roman a avut un moment de aur în 2021. Pus în frunte la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, i-a fost dificil să-și justifice prezența acolo. Singura legătură pe care o avea cu domeniul este faptul că pretindea că a scris o carte intitulată „Teoria sistemelor informaţionale”, care cică ar fi apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Dar nu a putut fi găsită nicăieri, nici la Biblioteca Națională, nici în cea personală. Prins la înghesuială, Florin Roman a revenit cu o rectificare și a spus că, de fapt, nu era vorba de o carte, ci de o lucrare de cercetare publicată într-o revistă științifică, care evident nu e de găsit. „Lucrarea menționată în CV-ul meu este rezultatul unor întâlniri și discuții zilnice, din perioada 2004-2006, cu profesorul conferențiar universitar dr Titi Paraschiv”, a scris Florin Roman pe Facebook. Apoi, s-a gândit mai bine și, într-un moment de sinceritate, a spus public că e un avantaj că nu are legătură cu domeniul pentru că nu poate fi acuzat că are interese. „Deci, din punct de vedere al integrității, eu garantez că nu am niciun fel de afaceri în domeniu”, a susținut Florin Roman.
”Onestul” politicii noastre, Florin Cîțu: „eu nu mint”!
Pentru Florin Cîțu cel mai important lucru anul acesta a fost să câștige șefia Partidului Național Liberal și s-a văzut asta prin lipsa de interes față de problemele reale ale României. S-a văzut acest lucru când nu a știut cât costă o pâine, când a spus că „România nu mai e o țară a celor cu salarii mici” pentru că unu la sută dintre români câștigă peste trei mii de euro pe lună net și în fiecare postare, apreciată de mii de conturi false, în care anunța o altă creștere economică spectaculoasă pe care nu o simțea nimeni niciodată. În octombrie, Cîțu a livrat o veste WOW: „În premieră, România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor” și urma să depășească și Polonia, conform Băncii Mondiale. Singura problema e că afirmația i-a aparținut lui Marcel Ionescu-Heroiu, expert în dezvoltare urbană la Banca Mondială care vorbește despre PIB pe cap de locuitor exprimat în puterea de cumpărare standard și nu produsul intern brut real pe cap de locuitor, exprimat în raport cu prețurile pieței și cu inflația. La acest capitol, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Depășește doar Bulgaria și are o valoarea de peste trei ori mai mică decât media europeană.
Marcel Ciolacu, un acrobat perfect al zilelor noastre
În martie, Marcel Ciolacu a amenințat că va face plângere penală împotriva premierilor Ludovic Orban și Nicolae Ciucă, din cauza modului în care au fost distribuite sumele din fondul de rezervă a Guvernului. „Am hotărât să facem plângeri penale la toţi prefecţii care au fundamentat cheltuielile de pe timpul lui Orban, la toţi prefecţii care au fundamentat cheltuielile din Fondul de rezervă de pe timpul domnului Ciucă”, a spus Marcel Ciolacu. Nu s-a mai întâmplat, că PSD a intrat la guvernare cu PNL. Când a început criza politică cu cearta dintre USR și PNL, PSD a bătut pasul pe loc în timp ce AUR a scos imediat moțiunea la înaintare. La o zi după anunțarea moțiunii AUR-USR, Ciolacu a declarat că social-democrații o vor vota. A doua zi a venit și cu o condiție: votează moțiunea doar dacă se ajunge la alegeri anticipate. A treia zi s-a răzgândit. Nu mai votează deloc moțiunea, ci PSD depune una proprie. A patra zi, PSD-iștii au zis că nu o mai depun, o țin pentru ei până când se lămurește dacă moțiunea USR-AUR va intra sau nu în plen. Dacă nu intră, o depun pe a lor.