Ce pregătește Poliția Română șoferilor agresivi și vitezomani?
Șoferii agresivi, dar și cei vitezomani, sunt luați în vizor de către Poliția Română. Instituția lansează un proiect împreună cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Sute de aparate radar vor fi montate pe autostrăzile, drumurile naționale și cele județene din toată România, dar și pe autospecialele Poliției, începând din 2024. Inițiativa a fost luată pentru o mai mare siguranță rutieră și o mai bună monitorizare a traficului. Proiectul presupune amplasarea a 300 de radare mobile și a cel puțin 500 de radare fixe de ultimă generație. Asta pe lângă cele peste 350 de radare deja existente pe care Poliția Română le scoate zilnic pe șosele.
CNAIR – responsabil cu radarele fixe
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a declarat pentru promotor.ro „Este un proiect derulat împreună cu Poliția Română. Vor fi montate cel puțin 500 de radare fixe și alte 300 de radare mobile pe cele mai importante drumuri din România. Ne referim aici la Autostrăzi, Drumuri Naționale și Drumuri Județene. CNAIR se va ocupa de montarea radarelor fixe, iar Poliția va monta pe autospeciale radarele mobile. Totul va fi automatizat. În momentul în care un radar înregistrează depășirea vitezei, imaginile sunt stocate și trimise către centru. Acolo, un polițist va analiza înregistrarea și, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancțiunea conform legii”, a explicat reprezentantul CNAIR.
Proiectul prevede instalarea a 500 de radare fixe și 300 de radare mobile în perioada 2024-2026.
Radarele nu vor avea doar rolul de a identifica șoferii care depășesc viteza legală, ci ele vor fi folosite și pentru monitorizarea traficului. Astfel, potrivit CNAIR, în vizorul radarelor vor fi și șoferii care conduc agresiv.
În momentul în care un radar va depista depășirea limitei de viteză, acesta va captura o imagine cu șoferul si numărul de înmatriculare al mașinii, potrivit obiectiv-online.ro. Imaginea va fi trimisă către un centru de monitorizare și organele competente vor emite sancțiuni.
Chiar dacă proiectul demarează în 2024, cele 800 de radare inteligente vor fi instalate treptat și vor deveni complet operaționale tocmai în 2026. CNAIR va avea responsabilitate asupra instalării radarelor fixe, iar radarele mobile vor fi montate pe vehiculele Poliției.
Prin această inițiativă autoritățile speră să îmbunătățească semnificativ siguranța pe drumurile din România.
Citește și: Șoferii ar putea plăti amenzi usturătoare, începând cu luna octombrie 2023!