Ce preparate tradiționale românești se pregătesc să obțină recunoaștere europeană. Îți lasă gura apă când le vezi!

Publicat: 22 ian. 2025, 08:41, de Marian Apipie, în Food , ? cititori
Ce preparate tradiționale românești se pregătesc să obțină recunoaștere europeană. Îți lasă gura apă când le vezi!
Ce preparate tradiționale românești se pregătesc să obțină recunoaștere europeană

O serie de produse culinare tradiționale românești se află pe drumul recunoașterii europene. Sunt preparate care au obținut deja performanțe la competiții internaționale sau care au la bază rețete moștenite din generație în generație. Ultimele produse care au un potențial imens de înregistrare pe un sistem de calitate europeană au fost prezentate chiar de către Ministerul Agriculturii.

Ce preparate tradiționale românești se pregătesc să obțină recunoaștere europeană. Într-o postare pe Facebook, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale promovează cașcavalul din lapte de oaie Horezu ca „un produs cu potențial de înregistrare pe un sistem de calitate europeană“. „Ne mândrim că produsele românești ale fabricii de brânzeturi Five Continents Horezu au reușit să obțină performanțe extraordinare la competițiile internaționale de brânzeturi! Cu o tradiție ce datează din anul 2001, această fabrică din inima României produce brânză fermentată din 100% lapte de oaie pasteurizat, recunoscută pentru gustul unic, textura perfectă și calitățile nutritive deosebite“, se arată în postarea Ministerului Agriculturii.

Dintre performanțele remarcabile ale cașcavalului din lapte de oaie Horezu amintim:

  • 2024: Medalii de AUR și ARGINT la World Cheese Awards din Portugalia
  • Medalii de BRONZ în 2018 și 2021 la aceeași competiție
  • Distincții la International Cheese Awards din 2015.

„Prin aceste realizări, Cașcavalul Horezu produs de Five Continents promovează tradiția și calitatea românească pe plan global!“, susține ministerul.

Ce preparate tradiționale românești se pregătesc să obțină recunoaștere europeană. Pe listă se află și Salamul de Nădlac

Potrivit sursei citate, un alt produs tradițional românesc, cu o rețetă moștenită din generație în generație, Salamul de Nădlac, va urma etapele înregistrării în cadrul unui sistem de calitate european. Gustul autentic și procesul de preparare respectă tradițiile strămoșești, punând România pe harta produselor de calitate din Europa!

Pe lista produselor tradiționale care așteaptă recunoașterea europeană se află și Răstăuțele maramureșene cu spanac și sfeclă.

„Gust, savoare și tradiție românească – povestea răstăuțelor maramureșene. Printre produsele românești aflate la standul României de la «Săptămâna Verde» din Berlin se află Răstăuțele maramureșene cu spanac și sfeclă, produse a căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european. Drumul spre autenticitate și simplitate începe în inima Maramureșului, acolo unde tradiția culinară se împletește cu bucuria momentelor petrecute în familie. Inspirate din copilărie și din rețetele bunicii, răstăuțele aduc în farfurie gustul de acasă, completat de ingrediente naturale și pline de savoare: făină de grâu dur, ouă de la găini crescute liber și legume proaspete de la fermieri locali.

Astăzi, acest meșteșug culinar renaște, reamintindu-ne că mâncarea nu este doar hrană, ci o punte între generații și o celebrare a naturii. Ministerul Agriculturii sprijină inițiativele care păstrează vie tradiția și promovează produse locale autentice, susținând micii fermieri și valorile românești. Să ducem mai departe poveștile gustului autentic!“, susține Ministerul Agriculturii.

Și zacusca cu păstrav afumat face primii pași pentru obținerea IGP

Și Bistrița-Năsăud este pe harta excelenței gastronomice europene la Săptămâna Verde 2025. „Zacusca cu păstrăv afumat de pe Sălăuța, o delicatesă autentică din Munții Rodnei, face primii pași pentru obținerea Indicației Geografice Protejate (IGP) – un simbol al calității și tradiției recunoscute la nivel european.

Realizată din păstrăv crescut în apele cristaline ale râului Sălăuța și îmbinată cu legume atent selecționate, această zacuscă reflectă tradițiile și resursele naturale ale județului Bistrița-Năsăud. Susținem excelența produselor românești și ne bucurăm să vedem cum tradițiile locale cuceresc noi orizonturi!“, este mesajul Ministerului Agriculturii.

Citește și: Un antreprenor român renumit își face debutul în construcția de autostrăzi!