UPDATE / Ce reacție a avut Departamentul de Stat al SUA după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu

Publicat: 05 dec. 2024, 07:12, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
UPDATE / Ce reacție a avut Departamentul de Stat al SUA după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu
Ce reacție a avut Departamentul de Stat al SUA după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu

Îngrijorare la Washington după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu. Departamentul de Stat al SUA a avertizat România împotriva „consecinţelor negative grave“ pe care le-ar produce o îndepărtare a ţării de Occident, după ce candidatul naţionalist Călin Georgescu a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, notează AFP.

Departamentul de Stat al SUA, prin vocea lui Matthew Miller, a atras atenția asupra actorilor străini care caută să deturneze politica externă a României.

„Progresele obţinute cu greu de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi puse în discuţie de actori străini care caută să deturneze politica externă a României de la alianţele sale occidentale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, cu referire la acuzaţiile de ingerinţă rusă formulate de autorităţile de la Bucureşti.

Vă prezentăm integral declaraţia de presă a lui Matthew Miller, purtător de cuvânt la Departamentul de Stat al SUA

„Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine votează, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces.

Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral din România. Informaţiile menţionate în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.

Statele Unite apreciază contribuţiile României ca aliat puternic în NATO şi partener în Uniunea Europeană. Progresul României de ancorare în comunitatea transatlantică, câştigat cu greu, nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianţele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.

Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea în domeniul apărării şi în parteneriatul nostru economic şi am făcut paşi în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menţine securitatea naţiunilor noastre, precum şi prosperitatea, şi bunăstarea cetăţenilor noştri“.