Ce s-a descoperit în urma testării antidrog a apelor reziduale
În premieră pentru România, analizele apelor reziduale au fost efectuate și publicate, dezvăluind un tablou surprinzător al consumului de droguri în țară. Deși această practică este comună în Europa de 11 ani și este implementată în peste 100 de orașe europene, România a făcut abia acum primii pași în acest sens. Rezultatele analizelor din bazinele de la Glina, București, au scos la iveală o serie de informații alarmante și interesante.
În mod surprinzător, analizele nu au inclus unele dintre cele mai consumate droguri în România, cum ar fi cannabisul, care este cel mai răspândit drog, în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. De asemenea, nu au fost efectuate analize pentru noile substanțe psihoactive sau pentru medicamentele cu conținut stupefiant, cum ar fi barbituricele și benzodiazepinele.
Cu toate acestea, s-au analizat apele reziduale pentru prezența drogurilor precum ecstasy, cocaină și ketamină. Rezultatele au fost îngrijorătoare, evidențiind un consum de ketamină de trei ori peste media europeană. Ketamina, cunoscută ca un drog ieftin și periculos, este adesea combinată cu alte substanțe, precum cocaina, în mixuri precum celebra „cocaină roz”, vândută la prețuri exorbitante și atrăgătoare pentru tineri.
”Este un proces nou în România. Se practică de 11 ani în Europa, sunt peste 100 de orașe în program, sunt și orașe cu 20, 30 de mii de locuitori. Poate cineva să ne spună public, de ce în România nu s-a făcut analiza apelor reziduale până acum, până anul acesta. S-au făcut publice rezultatele acestor analize pe București. E vorba de bazinele de la Glina, de unde s-au luat probe. Este foarte interesant că nu s-a vorbit și nu s-au făcut analize pe principalele droguri consumate în România, pentru că avem un profil aparte noi. Spre exemplu, nu s-a făcut pe canabis, care este cel mai consumat drog în general, dar și în segmentul 14-18 ani, unde ne doare foarte mult problema. Nu s-a făcut pe noile susbstanțe psihoactive, chiar dacă sunt multe, se puteau face analize pentru principalele categorii, și nu s-a făcut de asemenea pe medicamentele cu conținut stupefiant – barbiturice și benzodiazepină.
S-a făcut pe ecstasy, pe cocaină, pe ketamină. Analiza pentru ketamină a tras un semnal de alarmă extrem de puternic. Suntem de trei ori peste media europeană la consumul de anestezic pentru cai sau pentru vaci. Se găsește ușor, pentru că se deturnează cu ușurință din circuitul legal. Asta este marea problemă.
Ketamina este un drog de sărac, un drog foarte periculos, un drog depresant al sistemului nervos central. Se consumă și în combinație, de exemplu celebra cocaină roz, care se vinde cu prețuri între 300 si 500 de euro, înseamnă amestec de cocaină, ketamină, MDMA la care se adaugă colorantul și aroma de căpșuni pentru a fi foarte atractivă. S-a mai stabilit că la cocaină și extasy există consum în weekend, un consum recreațional, era firesc să se ajungă la aceste rezultate, suntem sub media europeană, este vorba despre cocaină, care este un drog scump pe care nu și-l permite oricine. Noi suntem campioni la cristale, la etnobotanice, care costă 8 lei, 12 lei un pliculeț.”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog pentru Digi24.