Ce salariu are un tractorist? Fermierii români oferă salarii de câteva mii de euro

Publicat: 13 iul. 2024, 10:23, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Ce salariu are un tractorist? Fermierii români oferă salarii de câteva mii de euro

Criza de angajați se pare că lovește și sectorul agricol, acolo unde fermierii români nu găsesc suficienți tractoriști care să lucreze pământul, chiar dacă dau salarii și de câteva mii de euro. Se pare că aceștia au ajuns în această situație  după ce mulți lucrători s-au pensionat. În încercarea de a remedia problemea, fermierii au început să se îndrepte spre utilaje care se descurcă singure.

Prin această situație trece și Samson Popescu, care lucrează în județul Timiș 300 de hectare de pământ. Are doi tractoriști și acum, în perioada de recoltat, îi mai trebuie unul. Potrivit acestuia, salariul unui tractorist pornește de la 1.000 de euro și ajunge la 2.000 de euro.

„Apelez, în general, la foști profesioniști, care sunt la pensie”, a spus acesta pentru Știrile Pro TV.

„Cel mai mic salariu trece cu mult peste 1.000 de euro, în mână. Care au lucrările cele mai complicate ajung undeva la 2.000 de euro”, a declarat Laurențiu Baciu, și el tot fermier.

Citește și: Roșii românești la prețuri de supermarket. Fermierii abia își scot cheltuielile

Tractoarele autonome îi salvează pe fermieri

Dar, chiar și cu astfel de salarii, fermierii nu găsesc oameni dispuși să muncească. În aceste condiții au început să apeleze la tractoarele autonome. Acestea scanează terenul și apoi ară, mărunțesc pământul sau însămânțează fără să fie manevrate de om. Investiția este de 300.000 de euro.

„În zonele unde există problema forței de muncă, acest tractor poate să suplinească nevoile de personal”, afirmă Alexander Degianski, un alt fermier.

Ultimele date arată că, în România ar fi nevoie de cel puțin o mie de persoane calificate care să lucreze în agricultură.

„Avem o nevoie de un personal mult mai calificat, deoarece în ziua de astăzi nu se mai poate lucra cu utilajele care se lucra acum 30 de ani”, explică și fermierul Nicolaie Apopi.

Ministerul Educației vine în ajutorul fermierilor

În încercarea de a găsi rezolvarea la această problemă, Ministerul Educației a aprobat anul acesta creșterea numărului de locuri în Universitățile de Științe ale Vieții.

„Avem cu 50 de locuri mai multe față de anul precedent pentru că absolvenții sunt ceruți pe piața muncii. Este nevoie de sânge proaspăt”, a precizat Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științe ale Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.