Ce şanse de supravieţuire ai dacă mănânci ciuperci otrăvitoare în România?
Este sezonul ciupercilor, motiv pentru care mulţi români merg prin păduri sau pe câmpuri să le caute. Sunt considerate o delicatesă, însă medicii avertizează că pot fi letale, dacă nu ştim exact ceea ce culegem. Aceştia au explicat ce şanse de supravieţuire ai dacă mănânci ciuperci otrăvitoare.
De asemenea, specialiştii explică faptul că aceste bunătăţi pot afecta sănătatea chiar dacă știm exact care sunt tipurile comestibile, din cauza faptului că pot fi contaminate de cele otrăvitoare. Astfel, aceştia recomandă consumul ciupercilor din surse sigure.
Cum mulţi dintre culegători nu au acces la informaţii legate de siguranţă, nu puţine sunt cazurile în care aceştia ajung la spital. Ceea ce este şi mai grav e faptul că, în dorinţa de a face nişte bani, vând ciupercile în pieţe punând astfel în pericol un număr şi mai mare de oameni.
Într-o singură zi, într-un spital din Iaşi, trei persoane au ajuns în stare foarte gravă, fiind salvate în ultima clipă de către medici. Singura şansă de supravieţuire pentru cei care mănâncă ciuperci otrăvitoare este dializa hepatică, însă aceasta se face doar la două spitale din România: Spitalul Parhon din Iaşi şi cel Universitar din Bucureşti.
„Din păcate cazurile cu insuficienţă renală acută şi insuficiență hepatică acută, au o supravieţuire de sub 50%. Este extrem de important momentul în care ele sunt adresate la spital şi momentul în care începe să se elimine toxicul. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a explicat Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „C.I.Parhon” din Iaşi.
În ciuda tratamentului, medicii avertizează că şansele ca o persoană să trăiască după consumul acestor alimente din pădure sunt doar de 50%, motiv pentru care ar trebui să ia în serios pericolul la care se expun atunci când le cumpără de la persoane necunoscute sau neautorizate.
În România cresc peste 500 de tipuri de ciuperci comestibile.