Ce se întâmplă cu ajutoarele sociale pentru persoanele din grupuri vulnerabile
Măsurile de protecție socială a persoanelor din grupuri vulnerabile se mențin, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată pe data de 15 martie, chiar dacă beneficiarii sprijinului au avut venituri mai mari.
Măsura se referă la românii care au beneficiat de majorări ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestațiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR), Guvernul modificând în acest sens mai multe acte normative în domeniul asistenței sociale.
Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creșterii punctului de pensie, indemnizației sociale pentru pensionari și a salariului minim brut pe țară garantat în plată, arată Executivul.
Majorările de venituri afectează drepturile de ajutor pentru încălzirea locuinței prin încadrarea în alt interval de venituri sau chiar încetarea plății acestui ajutor, se arată în nota de fundamentare a OUG.
De asemenea, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie urmează să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială.
În același timp, cuantumurile beneficiilor de asistență socială, majorate odată cu creșterea valorii ISR, de la 1 martie, la 598 de lei (de la 525,5 lei în 2022), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, în favoarea beneficiarului, dacă în urma raportării la ISR rezultă fracțiuni în bani.