Ce se întâmplă cu cauzele penale și civile ale lui Trump, acum că a fost reales

Publicat: 06 nov. 2024, 15:36, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Ce se întâmplă cu cauzele penale și civile ale lui Trump, acum că a fost reales
„TikTok este o platformă fantastică”, potrivit unui consilier al lui Trump

Realegerea lui Donald Trump a dus la o situație fără precedent: un președinte ales care se confruntă cu acuzații penale și civile.

În ciuda acuzațiilor și condamnărilor sale, Trump a reușit să câștige al doilea mandat, o premieră în istoria SUA. Chiar dacă nu există condamnări definitive în toate aceste cazuri, prezența acestor dosare ridică numeroase întrebări legate de viitorul său mandat și de consecințele juridice pe care le-ar putea avea, conform CNN.

Condamnarea lui Trump, de la New York, pentru „Hush Money”

Unul dintre cele mai cunoscute dosare penale ale fostului președinte este cel legat de plățile efectuate pentru a ascunde o presupusă relație extraconjugală. În acest caz, Trump a fost condamnat pentru 34 de capete de acuzare privind falsificarea de documente comerciale. El urmează să fie condamnat pe 26 noiembrie, dar există posibilitatea ca judecătorul Juan Merchan să anuleze condamnarea, ca urmare a deciziei Curții Supreme de a extinde imunitatea prezidențială.

În cazul în care Merchan nu renunță la condamnare, avocații lui Trump intenționează să facă apel, solicitând amânarea sentinței până la epuizarea tuturor căilor de atac. Dacă apelurile eșuează, Trump ar putea primi până la patru ani de închisoare, însă există și opțiuni mai blânde, cum ar fi probațiunea, arestul la domiciliu, munca în folosul comunității sau o amendă. Decizia de condamnare ar putea, însă, să fie contestată la Curtea Supremă, prelungind astfel procesul.

Cazurile federale din Washington, DC și Florida

Două dosare penale federale împotriva lui Trump, în Washington, DC și Florida, sunt legate de tentativa sa de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 și de gestionarea incorectă a documentelor clasificate. În aceste cazuri, Trump și-a anunțat intenția de a-l concedia pe avocatul special Jack Smith, responsabil pentru aceste dosare, imediat ce își va prelua mandatul.

Demiterea lui Smith ar permite Departamentului de Justiție să retragă acuzațiile împotriva lui Trump. Totuși, această situație depinde de o serie de aspecte juridice, inclusiv de faptul dacă un președinte ales beneficiază de protecția juridică extinsă acordată unui președinte în funcție.

Dacă Smith este înlocuit și Trump își numește propriul procuror general, există posibilitatea ca aceste dosare să fie închise. Însă, până la preluarea mandatului, Smith are timpul necesar să determine ce opțiuni legale există în aceste cazuri, explorând aspecte juridice care nu au mai fost testate anterior în Statele Unite.

Cazul din Georgia și controversele legate de procurorul local

Un alt dosar notabil este cel din statul Georgia, unde Trump este acuzat în baza legislației RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) pentru încercările sale de a schimba rezultatul alegerilor. Totuși, viitorul acestui caz este incert, deoarece depinde de decizia privind descalificarea procurorului districtual Fani Willis, după ce relația sa personală cu un alt procuror a fost pusă sub semnul întrebării. Dacă Willis este eliminat din caz, probabilitatea ca dosarul să fie preluat de un alt procuror este mică, ceea ce ar putea însemna închiderea procesului.

În plus, chiar dacă procurorul ar putea continua cazul, există întrebări juridice legate de posibilitatea unui procuror de stat de a acuza un președinte în funcție. Această provocare legală se adaugă la o listă de probleme juridice complexe care pun la îndoială viitorul acestui proces.

Procesele civile ale lui Trump: De la atacurile de defăimare la cazuri de fraudă

Pe lângă dosarele penale, Trump se confruntă cu numeroase procese civile, inclusiv unele legate de implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului și de acuzații de defăimare aduse de E. Jean Carroll, care susține că fostul președinte a abuzat-o sexual și a defăimat-o ulterior. În aceste cazuri, Trump a fost găsit vinovat, iar instanțele i-au acordat lui Carroll despăgubiri de milioane de dolari.

Un alt dosar civil de proporții este cel de fraudă deschis de procurorul general al statului New York, în care Trump și compania sa sunt acuzați că au umflat în mod fraudulos valoarea activelor sale pentru a obține avantaje financiare. Instanțele de apel din New York sunt deschise către posibilitatea de a reduce cuantumul despăgubirilor, dar decizia finală poate fi contestată în continuare la cea mai înaltă instanță de apel din New York.

Efectele realegerii asupra proceselor în curs

Întrucât Trump și-a câștigat al doilea mandat la Casa Albă, este de așteptat ca avocații săi să utilizeze toate resursele juridice posibile pentru a întârzia sau chiar a bloca aceste procese. Conform unei decizii a Curții Supreme din 1997, rezultată dintr-un proces împotriva fostului președinte Bill Clinton, președinții în funcție nu pot invoca imunitatea prezidențială pentru a evita litigii civile. Așadar, unele dintre procesele civile ar putea continua, chiar dacă Trump își exercită atribuțiile de președinte.

Deși Trump va încerca, cel mai probabil, să evite efectele juridice ale acestor procese, realegerea sa va complica și mai mult atât apărarea sa, cât și acțiunile instanțelor și procurorilor. Situația unică în care se află fostul președinte creează noi provocări juridice pentru sistemul judiciar american, fiind de așteptat ca rezultatele acestor cazuri să contureze un precedent important pentru viitorul relației dintre sistemul de justiție și liderii politici.