Ce se întâmplă cu creierul când copilul se lovește la cap
Când un copil se lovește la cap, evident cei din jur se îngrijorează. Și chiar au motive. Important este ca parinții să nu intre în panică și dacă apar unele semne să sune la 112. Atenție! Faptul că cel mic nu plânge este semn că ceva nu este în regulă.
Un video al Tiny Hearts Foundation, publicat pe Instagram și reluat de The Sun, arată ce se întâmplă cu creierul în interiorul cutiei craniene, când se confruntă cu o lovitură.
Creierul este reprezentat de un mic balon roșu și craniul de un balon mare alb. Când se produce șocul, balonul mare începe să-l lovească într-un mod îngrijorător pe cel mic.
Puțini dintre noi ne dăm seam ce se întâmplă la nivelul creierului în timpul unei comoții cerebrale. Este motivul pentru care suntem exterm de atenți când este vorba despre leziuni la cap, susține Tiny Hearts Foundation, fundație întemeiată de un paramedic.
Concret, creierul se deplasează înainte și înapoi în interiorul cutiei craniene. Asta provoacă modificări chimice în creier și pot afecta celulele cerebrale.
Astfel, pentru a evita riscurile, după un asemenea șoc, se recomandă monitorizarea unor semne:
- pierderea cunoștinței,
- somnolență,
- confuzie,
- modificări vizuale,
- pupile inegale ca dimensiune,
- slăbiciunea brațelor sau picioarelor,
- convulsii,
- vărsături.
Un alt semn de îngrijorare: copilul nu plânge imediat după ce s-a lovit.
În cazul în care copilul prezintă unul din simptomele de mai sus se recomandă consultarea medicului în cel mai scurt timp.