Ce se întâmplă cu investițiile americane în mini-centralele nucleare din România. Burduja: „Ne dorim să păstrăm un cadru de win-win“
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Strategia-Oficiala-ULTIM-MOMENT-Anuntata-Sebastian-Burduja-Sectorul-Energetic-Romaniei.webp)
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, crede că tarifele vamale impuse de SUA nu ar afecta și investițiile americane din România, mai exact proiectele cu mini-centralele nucleare. „Tarifele propuse și impuse de partenerul american nu par că afectează aceste proiecte“, a spus, luni, ministrul Energiei, după ce a fost întrebat dacă tarifele impuse de administrația Trump vor afecta proiectele respective.
Ce se întâmplă cu investițiile americane în mini-centralele nucleare din România. „Din evaluarea preliminară pe care am făcut-o, nu avem un impact cert asupra acestor proiecte. Unul dintre lucrurile de care avem nevoie la Doicești este în zona de servicii, deci nu bunuri, și atunci tarifele propuse și impuse de partenerul american nu par că afectează aceste proiecte. Sigur, e o evaluare preliminară și noi o vom definitiva în următoarea perioadă“, a afirmat Sebastian Burduja, la B1TV.
Ministrul Energiei a adăugat că se va adresa SUA pentru a lua în considerare aceste argumente și pentru a nu impune tarife adiționale, „pentru că ele pot schimba semnificativ analiza cost-beneficiu“.
„Sunt investiții de miliarde de dolari în România cu tehnologii americane și noi ne dorim să păstrăm un cadru de win-win. Câștigă partenerul american prin implementarea acestor soluții dezvoltate în SUA, câștigă și România pentru că este printre primele state în Europa și în lume care înaintează cu asemenea tehnologie și deci capătă un avantaj competitiv în raport cu alte state europene“, a fost de părere Burduja.
El a mai spus că, în opinia sa, este bine pentru ambele părți ca aceste investiții să poată continua fără un cost adițional. Întrebat când va purta o discuție cu partenerii americani, Burduja a răspuns: „În perioada următoare. (…) Perspectiva Statelor Unite asupra României este una realmente pozitivă. SUA apreciază faptul că România a avansat și cu proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni, actualmente în etapa studiului de detaliu, și cu proiectul reactoarelor 3 și 4. În ambele investiții, un buget care depășește 10 miliarde de dolari“.
Citește și: Americanii închid o fabrică la Arad! Ce se ascunde în spatele acestei decizii și ce urmează pentru angajați