Ce se întâmplă cu investițiile gigantului Bunge de la Nikolaev
Porturile de la Marea Meagră și Marea Azov s-au numărat printre principalele ținte avute în vedere de armata rusă în războiul din Ucraina, în contextul în care aproape tot comerțul cu cereale al ucrainenilor se derula prin aceste puncte strategice.
Pe lista companiilor care au avut de suferit din cauza conflictului se află și gigantul american Bunge, care a inaugurat în urmă cu câțiva ani o investiție de circa 200 milioane dolari la Nikolaev, aflată în pericol acum.
Oficiali ai companiei au declarat că instalațiile din portul Nikolaev au suferit „oarecare daune” în timpul luptelor din data de 22 martie din orașul-port de la Marea Neagră, potrivit Reuters.
Investiția americanilor include o fabrică de procesare a semințelor oleaginoase, silozuri de cereale și bineînțeles infrastructura necesară pentru efectuarea operațiunilor de export.
Reprezentanții Bunge au mai precizat că toți angajații companiei sunt în siguranță, iar o inspecție mai amănunțită a daunelor se va face atunci când va fi posibil, după încetarea luptelor.
La finele lunii februarie, după cum anunțat oficialii Bunge, fusese oprită activitatea atât la Nikolaev, cât și la fabrica de ulei de la Dnipro.
Bunge are circa 1.000 de salariați în Ucraina, unde deține două fabrici de ulei, silozuri, un terminal de export cereale, precum și o moară de porumb.
Un alt mare trader de cereale, grupul american Cargill, concurentul direct al lui Bunge, și-a suspendat și el activitatea în Ucraina, potriivt unui anunț al companiei.
Patru porturi strategice
Circa 95% din exporturile de cereale ale Ucrainei se realizează, potrivit Institutului Idele, prin porturile Odesa, Mariupol, Nikolaev și Herson, devenite indisponibile, în urma atacurilor rușilor.
Cât despre pierderile ucrainenilor, acestea se ridică undeva la 1,5 miliarde dolari pe lună, potrivit estimărilor din piață.
Ucraina și Rusia sunt doi jucători importanți pe piața mondială a materiilor prime agricole, acoperind 30% din exporturile mondiale de grâu (circa 100 milioane tone de cereale), circa 19% din exporturile de porumb și 80% din livrările de ulei de floarea soarelui.