Ce se întâmplă dacă începi să fumezi înainte de a împlini 20 de ani
Cu cât începi să fumezi mai devreme, cu atât este mai puțin probabil că vei reuși să te lași de acest viciu. Acesta este verdictul dat de un nou studiu, prezentat recent la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC).
Autorii studiului au examinat legătura dintre vârsta primelor țigări, dependența de nicotină și renunțarea la fumat, se precizează în comunicatul ESC publicat recent.
În total, au fost selectați 1.382 de fumători, dintr-o clinică de sevraj tabagic din Japonia. Ei au fost împărțiți în două grupe: fumătorii precoce (au început să fumeze înainte de a împlini 20 de ani) și fumătorii tardivi (după vârsta de 20 de ani).
Astfel, 556 de fumători au fost plasați în prima grupă și 826, în a doua.
Apoi, au fost realizate teste de depedență de nicotină, pe bază de chestionare distribuite fiecărui participant, și măsurători ale nivelului de monoxid de carbon prezent în halenă pentru a se cunoaște numărul țigărilor fumate în ultimele 24 de ore. Astfel, stoparea fumatului a fost definită prin renunțarea la țigări în ultimele șapte zile și un nivel al monoxidului de carbon expirat sub 7ppm.
Rezultatele au indicat că fumătorii precoce, comparativ cu cei care s-au apucat de fumat după vârsta de 20 de ani, fumau mai mult, respectiv 25 de țigări pe zi, față de 22. Potrivit chestionarelor, fumătorii precoce aveau și nivelul de monoxid de carbon, dar și dependența de tutun mai mare, față de fumătorii tardivi.
În final, autorii studiului au observat că mai puțin de jumătate (46%) dintre fumătorii precoce au reușit să scape de dependența de tutun, față de 56% dintre fumătorii tardivi.
Autorii studiului susțin că guvernele ar trebui să ridice vârsta legală la care este permisă cumpărarea de țigări la 22 de ani și chiar peste.
În prezent, în lume, o persoană din cinci este fumătoare. De reținut că tutunul ucide aproape jumătate dintre persoanele fumătoare.