Ce se întâmplă dacă Trump refuză să plece de la Casa Albă în cazul în care pierde alegerile din SUA
Joe Biden este foarte aproape de a câștiga președiția SUA, dar Donald Trump nu pare să accepte o înfrângere și continuă să acuze frauda electorală. Presa americană scrie deja ce se întâmplă dacă Trump refuză să plece de la Casa Albă în cazul în care pierde alegerile din 2020.
Nu există, încă, un câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA, dar Joe Biden are avantaj față de opozantul său în majoritatea statelor care nu au terminat încă numărătoarea voturilor. Donald Trump acuză, însă, faptul că alegerile din SUA au fost fraudate și refuză să accepte faptul că ar putea pierde. Avocații lui au deschis deja mai multe procese și se pregătesc să meargă cât de departe se poate cu contestarea rezultatelor.
Ziua Inaugurării, momentul în care noul președinte urmează să își ia mandatul, are loc pe 20 ianuarie. Dacă până atunci Trump și-a epuizat toate pârghiile legale și va refuza să părăsească sediul Casei Albe, atunci Biden a spus că armata va interveni și îl va înlătura cu forța pe fostul președinte.
Poate fi Trump înlăturat cu ajutorul armatei?
Dar generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a declarat luni că intenționează să țină armata în afara oricărei dispute electorale.
„Nu este prima dată când cineva sugerează că s-ar putea ajunge la o astfel de situație. Și dacă se va ajunge acolo, va fi tratată în mod adecvat de către instanțe și de Congresul SUA. Nu există un rol pentru armata SUA în determinarea rezultatului alegerilor din SUA. Zero”, a spus Milley, citat de The New York Post.
Dar presa americană scrie că, având în vedere istoria Americii privind un transfer pașnic de putere, un astfel de eveniment ar conduce țara către ape neexplorate.
Decizia ar putea ajunge în mâinile lui Mike Pence
Dar până la Ziua Inaugurării, va exista o bătălie lungă între republicani și democrați, iar analiștii americani spun că există mai multe variante politice, majoritatea implicând conducerile statelor cheie.
Statele cu guvernatori democrați, dar cu legislativele republicane – inclusiv Pennsylvania, Carolina de Nord, Michigan și Wisconsin, dintre care ultimele două au fost deja solicitate pentru Biden – ar putea sfârși prin a distribui două grupuri distincte de electori.
În acest scenariu, acele state ar avea două seturi concurente de voturi electorale și, în calitate de președinte al Senatului, vicepreședintele republican Mike Pence ar fi însărcinat cu dezlegarea situației.
El ar putea opta pentru a anula ambele seturi de voturi din acele state, ceea ce înseamnă că niciun candidat nu ar putea ajunge la cele 270 de voturi electorale necesare pentru a obține președinția.
Cum ar putea ajunge Nancy Pelosi prima femeie președinte al SUA
În acest caz, membrii Congresului ar vota pentru președinte și vicepreședinte.
Camera Reprezentanților ar vota pentru președinte, delegația fiecărui stat obținând un vot comun și o majoritate simplă de 26 de voturi necesare pentru alegere.
În Senat, fiecare senator primește un vot, cu o majoritate simplă de 51 de voturi necesare pentru a alege.
Dacă oricare dintre aceste corpuri nu reușește să ajungă la majoritate, lucrurile se vor complica și mai mult.
Dacă Senatul alege un vicepreședinte, dar Camera Reprezentanților nu reușește să aleagă un președinte, vicepreședintele ales este președinte până când impasul este soluționat.
Dacă niciunul dintre organe nu poate ajunge la o concluzie până la Ziua Inaugurării, atunci va începe linia de succesiune prezidențială, iar reprezentantul Camerei Reprezentanților – în prezent democrata Nancy Pelosi – va ocupa funcția de președinte până când se va clarifica situația.