Ce se întâmplă în bănci, fraților!? Furt cu sacul la BRD Iași, nu elegant, cu dosare false. Bucurel din Iași nu a învățat nimic de la Cercel din București

Publicat: 14 iul. 2024, 07:03, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Ce se întâmplă în bănci, fraților!? Furt cu sacul la BRD Iași, nu elegant, cu dosare false. Bucurel din Iași nu a învățat nimic de la Cercel din București

Băncile comerciale și angajații acestora se poartă ca și cum ar fi Stat în Stat, și asta din cauza ,,blândei oblăduiri a Băncii Naționale, care ,,trăiește” din banii plasați de bănci în depozitele ei. Funcționează foarte bine principiul, ,,O mână spală pe alta”.

BRD Societe Generale, despre care angajați supărați afirmă că este ,,militarizată”, cu reguli de fier, încă din președinția lui Patric Gelin, are, totuși, o istorie frământată, și a fost marcată de-a lungul vremii de multe episoade de furt, comise  chiar de angajații băncii.

BRD Societe Generale a revenit în atenția publică, după ce instanțele de judecată a readus pe rol dosare de fraudă ale angajaților din sucursala BRD Iași, unde a avut loc un jaf ,,grotesc”, banii fiind furați efectiv, cum se spune popular, cu sacul.

Ziarul Dezvăluirea.ro publică un text în care arată, referitor la jaful de la BRD Iași, că ,,Judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor în dosarul în care Benonie Bucurel, fostul lider de sindicat de la BRD,  a fost trimis în judecată pentru că a delapidat 1.000.000 lei, astfel încât acesta nu va scăpa de acuzații prin prescriere”. În timpul judecății, acesta a donat locuința pe care o deținea, fiicei sale.

,,Benonie Bucurel fostul lider de sindicat de la BRD Iași trimis în judecată pentru delapidare, după ce a fost acuzat că a furat 1.000.000 lei cu sacul din tezaurul sucursalei, și-a donat locuința în care trăia împreună cu familia, la scurt timp după ce a fost trimis în judecată. Benonie Bucurel avea pe numele său un apartament cu trei camere în zona Tătărași, din municipiul Iași, pe care l-a donat în anul 2021 fiicei sale, la scurt timp după ce în dosarul său a început judecata pe fond. Bucurel și-a pus astfel averea la adăpost, să nu rămână fără apartament în cazul în care va pierde procesul și va fi executat silit pentru recuperarea banilor. Cel mai probabil, Benonie Bucurel a sperat că va scăpa prin prescrierea faptelor, așa cum au constatat procurorii în cazul colegului său Narcis Lontcovschi. Recent, însă, în urma unei cereri formulate de avocații BRD, judecătorii au constatat că Benonie Bucurel avea calitatea de funcționar public în momentul săvârșirii faptelor. În aceste condiții, Benonie Bucurel riscă să primească o pedeapsă  mai mare decât cea pe care ar fi primit-o dacă ar fi rămas în picioare doar acuzațiile formulate de procuror, iar șansele să scape prin prescripție sunt foarte mici”.

Prejudiciul stabilit de procurori este de două milioane lei

Dezvăluirea scrie că ,,în acest dosar procurorii au stabilit un prejudiciu de 2.000.000 lei, fiind bănuit și Narcis Lontcovschi că ar fi sustras partea sa, adică 1.000.000 lei. În cazul lui Lontcovschi procurorii au stabilit că faptele s-au prescris, rămânând ca banca să recupereze banii de la acesta prin proceduri civile.

Lontcovschi a contestat în instanță decizia procurorului, solicitând să se constate că este nevinovat nu că s-au prescris faptele. Și Banca a atacat deciziile procurorilor, solicitând să fie judecat și Lontcovschi”.

Aceste procese nu s-au finalizat încă.

Jaf rudimentar, fără ștaif. N-au luat lecții de la directori din centrala de la București a BRD Societe Generale, care au ,,fraudat banca cu eleganță”.

Rechizitoriul procurorilor arată că ,,în dimineata zilei 16.07.2018, angajații unității bancare din BRD Iași au scos din tezaur 10 saci pentru a alimenta ATM-urile,  ocazie cu care s-a constatat ca în 4 dintre saci s-au găsit bancnote în cupiură de 10 lei, în condițiile în care ar fi trebuit să conțină bancnote de 100 lei. Toți cei 4 saci aveau sigilii intacte, în schimb etichetele aplicate nu erau cele originale, ci 3 dintre acestea erau lipite rudimentar, în partea superioară, cu bandă adezivă (tip scotch) iar unui sac îi lipsea eticheta”.

Procurorii a scos la lumină faptul că angajatul Benonie Bucurel și complicele său Narcis Eduard Lontcovschi au avut de pus la punct un plan minuțios pentru a sustrage banii. Jaful s-a produs ca-n filme (ca în filmele proaste).

Sacii cu bani au fost scoși pe geam.

Dosarul cazului arată că ,,în dimineața zilei 16.07.2018, angajatii sucursalei BRD Iași au scos din tezaur 10 saci pentru a alimenta ATM-urile  ocazie cu care s-a constatat ca în 4 dintre saci s-au gasit bancnote in cupiură de 10 lei în condițiile în care ar fi trebuit să conțină bancnote de 100 lei. Toti cei 4 saci aveau sigilii intacte, in schimb etichetele aplicate nu erau cele originale, ci 3 dintre acestea erau lipite rudimentar, in partea superioara cu banda adeziva (tip scotch) iar unui sac ii lipsea eticheta. Asa incepe rechizitoriul procurorului Dragos Bordianu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi care l-a trimis în judecată pe angajatul BRD în cauza Benonie Bucurel, pentru săvârșirea infractiunii de delapidare, prejudiciul cauzat bancii fiind de 1.000.000 lei. In loc sa existe cupiuri de 50 lei au fost puse cupiuri de 100 lei, mascand astfel lipsa a 2.000.000 lei din tezaur”.

Cazul Bucurel nu este singular.

Ziarul Săptămâna financiară scria despre BRD Societe Generale, cităm: ,,Bancherul interlop Claudiu Cercel vrea să ne împiedice să-i devoalam infractiunile, apeland la cereri de interzicere a discursului liber și libertății presei către instantele de judecată. Platit cu 800,000 euro in ultimii 4 ani de către bancă, arestat de multiple ori, concedii în arest preventiv, anchetat de DIICOT, DNA, companion al interlopilor, perchezitionat și devoalat în presa ca un mijlocitor de infractiuni- in mijlocul scandalurilor de tranzactionare de informatii din interior…functia? Cum ce functie? Director BRD!”.

Portalul ,,Lumea Justiției” arăta despre BRD și Claudiu Cercel, cităm: ,,BLACK HOLE LA BRD (VIII) – Vicepreședintele BRD Claudiu Cercel așteaptă senținta în dosarul Bancherii 1, în care a fost inculpat de DIICOT pentru fraudarea băncii, alături de un grup infracțional de romi din Sintești. Inculpat din 2013, Cercel e bine mersi pe funcție, deși împotriva sa s-au dat mărturii cutremuratoare!”.

,,Lumea Justiției” citează din “Dosarul Bancherii 1”, instrumentat de DIICOT, în care cap de afiș sunt actualul vicepreședinte al BRD România, Claudiu Cercel Duca și ex-colonelul DIE (general în rezervă) și fost sef al Oficiului ARGUS Dragoș Florian Diaconescu. ,,Ambii acuzați de sprijinirea unui grup criminal organizat de romi din Sintești, în scopul săvârșiri infracțiunilor de înșelăciune cu consecinte deosebit de grave, spălare de bani și altele, alaturi de alti 18 inculpați. În mod concret, gruparea criminală de romi din Sintești, din care unii membri erau recidivisti, avea legături privilegiate cu funcționari de prim rang din BRD și obțineau în cascadă, pe diferite firme, credite de milioane de euro (prejudiciile totale aduse BRD sunt de ordinul zecilor de milioane de euro), după care intrau în insolvență programată, si lăsau gaj băncii imobile nesemnificative ca valoare, supra evaluate cu nesimțire de evaluatori aflați mână-n mână cu funcționari cheie din BRD. În acest dosar prejudiciul a fost estimat la 7 milioane euro, și s-ar fi ridicat la 30 milioane euro, dacă procurorii DIICOT nu interveneau hotărât la jumătatea anului 2012”.

Pagina de internet a BRD Societe Generale arată că ,,domnul” Claudiu Cercel este, bine mersi, în continuare, în funcția de director general adjunct, și în luna iulie 2024.

Contactat, Biroul de Presă al băncii, condus de un anume Traian Traicu, a refuzat să explice de ce se mai află în funcție Claudiu Cercel. De altfel, acest birou este ca și inexistent, ne întrebăm ce rost mai are în cadrul băncii. Numerele de telefon ale multor ziariști sunt blocate, iar pagina de internet la secțiunea Comunicate de presă nu a mai fost actualizată de șase luni. Adresa de email [email protected] credem că este un spam, deoarece nu primești niciun răspuns de pe această adresă, la o solicitare scisă, niciodată !

Pentru susținerea afirmațiilor, iată componența conducerii BRD Societe Generale, ,,puiul” Societe Generale din Franța.

Consiliul de Administratie

Consiliul de Administraţie determină orientările activităţii băncii şi supraveghează punerea lor în practică.
Membrii Consiliului sunt aleşi de Adunarea Generală a Acţionarilor iar mandatul lor are o durată de 4 ani şi poate fi reînnoit.

Componenţa Consiliului de Administraţie

 Comitetul de Direcţie

Sub autoritatea Directorului General, Comitetul de Direcţie asigură conducerea strategică a băncii.
Membrii săi au mandat pentru a conduce şi coordona activitatea de zi cu zi a băncii, cu excepţia operaţiunilor care sunt, în mod expres, de resortul Consiliului de Administraţie sau al Adunării Generale.

Componenţa Comitetului de Direcție

Și noi, mergem înainte. Câinii latră, ursul trece !