Ce se întâmplă în școlile din România Educată? Haos, violență, bullying, teroare…
În ultimul timp mai multe cazuri de elevi care-și agresează colegii sau profesorii au fost prezentate în spațiul public. Organizația Salvați Copiii a tras un semnal de alarmă: “Faptele de bullying au loc în școli pentru că sistemul de educație nu elaborează o strategie și un plan de acțiune de prevenire și combatere a bullying-ului și cyberbullying-ului”.
Din păcate, schimbările preconizate în educație privesc mai degrabă forma problemelor și nicidecum fondul. România Educată înseamnă mai degrabă cum să schimbăm niște oameni din funcții, prin restructurarea instituțiilor. Înseamnă cum să schimbăm forma examenelor, nu și modul de învățare. Mutăm vacanțele și transformăm trimestrele în semestre sau în module. Nu avem nicio predictibilitate. Haos în capul guvernanților, haos și în școli. Nu-i interesează pericolul în care învață copiii, violența, bullying ul…nimic.
Un elev de 15 ani, reținut de poliție pentru 24 de ore
Pe rețelele sociale au apărut imagini șocante în care doi elevi erau obligați să își bage capul în vasul de toaletă. Videoclipul a stârnit revoltă. Elevul nu era la prima abatere. Atât conducerea Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron din municipiul Bacău, cât și polițiștii s-au sesizat. Ulterior, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore pe elevul de la școala respectivă: ”În urma probatoriului administrat, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru o perioada de 24 de ore a tânărului în vârstă de 15 ani, bănuit de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.
Un alt elev, de 16 ani, arestat preventiv
Un adolescent dintr-o comună de lângă Dorohoi a fost arestat preventiv, după mai multe fapte reprobabile. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, faptele s-ar fi petrecut în perioada 16 – 19 ianuarie a.c., când adolescentul, elev al Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni, a lovit și amenințat mai mulți colegi. Ba mai mult, de la unul ar fi furat două telefoane mobile, iar de la un altul a cerut bani sub formă de „taxă de protecție”. Victimele au sesizat poliția, iar în baza probelor adunate suspectul a fost ridicat și încătușat.
El a fost dus în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, sub acuzațiile de șantaj, lovire și alte violențe. Magistrații l-au trimis în spatele gratiilor pentru 30 de zile.
Profesor amenințat de un elev, în Argeș
„(…) Sunt înjurături pe care nu le pot reproduce…, m-a amenințat cu moartea, spunându-mi: <Dacă vii la școală nu mai trăiești>. Mă simt cumva amenințat în continuare, nu știu cum ne pot apăra autoritățile”, spune profesorul Bogdan Dumitru.
Incidentul grav s-a petrecut miercuri, 1 februarie, cel amenințat fiind profesorul de matematică. Poliția Argeș a deschis o anchetă, iar în aceeași zi elevul a fost reținut pentru 24 de ore pentru amenințare. În seara de vineri, 3 februarie, procurorii au decis ca elevul să fie cercetat în libertat.
Alt incident grav în ultimele săptămâni, la Argeș
Trei elevi de la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni au fost reținuți de polițiști în seara zilei de 19 ianuarie. Ei au fost implicați într-o bătaie cruntă, izbucnită pe holul liceului cu o zi înainte. După ce au fost reținuți 24 de ore, elevii au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile pe 20 ianuarie, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. Filmarea este publică de site-ul local de știri epitesti.ro
Creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying
Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă, dar nimeni nu-i aude. Potrivit organizației, în școlile din România a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior. Concret, au fost dezvăluite 10.971 de situații de bullying, iar în anul școlar 2020-2021 au fost constatate 7.715.
Guvernanții nu se implică, au pierdut contactul cu atmosfera din școlile din România. Nici măcar nu dezbat transparent modificările pe care vor să le aducă Legii învățământului. Nu țin cont de petițiile elevilor sau ale cadrelor didactice. Nu le pasă! Copiii lor învață afară, pe bani grei, la care românul de rând nici nu poate visa.