Ce se mănâncă în noaptea de Revelion. Idei de meniu pentru masa de Anul Nou
Ați pregătit ținutele, unghiile sunt roșii, coafura impecabilă. Mai vine întrebarea Ce se mănâncă în noaptea de Revelion? Iată câteva idei de meniu pentru masa de Anul Nou, care sigur vor fi pe placul tuturor invitaților.
Masa de Revelion este compusă, de regulă, din mâncăruri tradiționale românești, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, pasăre și fructe.
Puteți opta pentru un aperitiv, urmat de o friptură cu salată, iar, spre finalul petrecerii de Revelion, puteți servi pește. Nu uitați nici de desert. Puteți întâmpina Anul Nou fie cu un tort frumos decorat, fie cu o prăjitură delicioasă sau chiar cu o înghețată răcoritoare, lejeră, după mâncărurile grele de dinainte.
Iată câteva idei și rețete pentru Revelion 2023:
Idei pentru masa de Revelion 2023: Rețetă salată de boeuf
- 700 de grame rasol de vită sau piept de pui
- 3-4 morcovi medii
- 500 de grame de cartofi
- Un borcan de castraveciori murați în oțet
- 250 de grame de maioneză + 30 de grame de maioneză pentru decor
- zeama de la 1/2 – 1 lămâie (după gust)
- 50 de grame de muștar
- sare și piper alb
Cum se prepară salata de boeuf
Se fierb legumele și carnea, apoi se scot și se lasă să se răcească, după care le tocăm mărunt. Castraveții acri se storc de zeamă, se toacă mărunt și se adaugă în vas. Mazărea se dă de două ori în clocot și se pune peste salată. Apoi, preparăm maioneza din gălbenuș, muștar, zeama de lămaie, sare, piper și ulei și se pune peste salată.
Idei pentru masa de Revelion 2023: pește în crustă de sare
Puteți alege un pește alb, cum ar fi dorada, unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion. Mai jos vă prezentăm rețeta noastră de dorada în crustă de sare, pentru 4 persoane:
4 bucăți Dorada
2 kg sare grunjoasă mare
O lămâie tăiată felii
Usturoi – un cățel tăiat felii
Cimbru, piper
Pe o tavă, pe care se pune o hărtie de copt se face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pune doradele pe sare, iar apoi în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbrul. Apoi se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se pun la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute.
Curățați sarea și savurați gustul. Se poate stropi cu zeamă de lămâie sau cu mujdei. După preferințe. Se mănâncă cu mâna și pentru asta ar trebui ca într-un bol cu apă sa puneți câteva felii de lămâie pentru a vă curăța degetele în timp ce mâncați. Puteți pune în timp ce peștele este la cuptor si niște cartofi noi, cu tot cu coaja la copt.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Rețetă ouă umplute
Avem nevoie de urmăroarele ingrediente:
- 10 ouă
- 1 pate de porc sau pasăre
- smântână
- ulei pentru maioneză
- 1 lingurița muștar.
Ouăle se fierb bine, se curăță, se taie în două, se scoate gălbenușul, care este pus într-un bol separat Gălbenușurile sunt amestecate cu pateul, iar cu amestecul se umple jumătățile de ouă Separat se face maioneza de casa în care se pune o linguriță de muștar pentru a nu se tăia și la final o amesteci cu smântâna. Torni amestecul într-un vas întins și incepi să aranjezi ouăle cu umplutura în jos. Torni amestecul într-un vas întins și incepi să aranjezi ouăle cu umplutura în jos.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Rețetă mușchi de porc cu sos de mere
- 1 kg mușchi de porc
- 200 ml vin alb
- Rozmarin
- praf de usturoi
- boia de ardei
- piper
- 3 linguri miere
- 1 lingură oțet balsamic
Pentru sosul de mere:
- 2 mere mari dulci-acrișoare
- 1 lingură zahăr brun
- 50 ml vin alb
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol condimentele apoi se unge mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl așezăm în tavă. Adăugăm vinul alb și punem mușchiul la cuptor timp de 30-40 minute. După ce a stat la cuptor, scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic. Se pune iar la cuptor pentru 10-15 minute pentru a se rumeni. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi îl tăiem felii.
Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere. Curățăm merele și le tăiem cubulețe cât mai mici, apoi le pisăm până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Amestecăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot.
Friptura poate fi servită cu o salată verde sau cu legume sote.
Idei pentru masa de Revelion 2023: Tort diplomat
Ingrediente Tort Diplomat
Ingrediente pentru blat Tort Diplomat (24 cm)
6 ouă
200 g zahar
150 g faina
50 g amidon de porumb
un praf de sare
vanilie
sirop
100 g zahar
250 ml apa
vanilie
crema Diplomat
5 oua
200 g zahar
30 g gelatina
un praf de sare
vanilie
600 ml smantana pentru frisca (35 % grasime)
600 g fructe la alegere
Pentru decor Tort diplomat
500 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
50 g zahar pudra
vanilie
capsuni proaspete
Mod de preparare Tort Diplomat
Intai ne ocupam de prepararea blatului si apoi a siropului.
Separati ouale si mixati albusurile cu un praf de sare pana cand obtineti o spuma densa. Apoi adaugati si zaharul, putin cate putin mixand continuu. Bezeaua obtinuta trebuie sa fie densa si lucioasa. Incorporati apoi galbenusurile amestecate inainte cu vanilia si amestecati delicat cu o spatula de sus in jos. Incorporati apoi galbenusurile amestecate inainte cu aroma pe care ati ales-o si amestecati delicat cu o spatula, de sus in jos. La final inglobati si faina cernuta, amestecata cu amidonul, potrivit unei rețete publicate pe Gustos.ro.
Acoperiti cu hartie de copt o forma rotunda cu diametrul de 24 cm si transferati compozitia, niveland foarte bine. Incalziti cu cuptorul la 170 °C si coaceti blatul 35-40 de minute. Daca tinde sa se rumeneasca excesiv, acoperiti-l cu folie de aluminiu. Faceti testul cu scobitoarea si, daca iese curata, blatul e copt. Transferati-l pe un gratar sa se raceasca. Cand este rece complet, taiati-l in trei parti egale.
Siropul se prepara foarte simplu. Puneti intr-un vas pe foc apa si vanilia, amestecati pana cand se dizolva zaharul si apoi adaugati vanilia. Lasati la racit.
Acum putem monta tortul. Asezam intr-un inel detasabil prima parte de blat, insiropam, punem o parte din crema si fructe, asezam a doua parte de blat, insiropam si adaugam peste restul de crema si fructe. Acoperim cu ultima parte de blat, insiropam usor, punem deasupra o folie alimentara si lasam cateva ore sau peste noapte la frigider sa se stabilizeze tortul.
Apoi se imbraca si decoreaza dupa imaginatie cu frisca batuta cu zaharul pudra si vanilie.