Ce se va întâmpla de acum, în Senat, la deschiderea fiecărei sesiuni ordinare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/ID288211_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
Modificare de regulament în Senat!
Senatorii, reuniți luni, în plen, au modificat regulamentul, stabilind că la deschiderea fiecărei sesiuni ordinare se intonează Imnul Național al României. Au fost înregistrate 75 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 42 de abțineri.
De asemenea, hotărârea din Senat, adoptată luni, mai prevede ca la finalul ședințelor comisiilor să se încheie procese-verbale şi se pot realiza stenograme sau înregistrări audio-video.
„La sfârşitul fiecărei şedinţe se redactează sinteza lucrărilor care cuprinde ordinea de zi, problemele dezbătute, publicitatea şedinţei, observaţii, argumente, numele şi prenumele invitaţilor, prezenţa fizică şi participarea online a membrilor, precum şi rezultatul votului asupra articolelor şi proiectelor de legi. Sinteza lucrărilor comisiei se publică pe pagina de internet a Senatului cu acordul membrilor acesteia în termen de cel mult zece zile, cu excepția celor privitoare la ședințele secrete”, stipulează hotărârea.
Amintim că în 2023 se năștea acest proiect de lege ca Imnul Național să se intoneze la începutul fiecărei şedinţe de plen a Camerei Deputaţilor, a Senatului şi a camerelor întrunite.
Inițiatorii sunt Alina Gorghiu şi deputatul PNL Gigel Ştirbu, cărora li s-au alăturat mai mulţi parlamentari liberali.
„Imnul de stat, drapelul, Ziua Naţională, stema şi sigiliul statului reprezintă ceea ce numim simbolurile naționale, conform Constituţiei. (…) Este oportună intonarea Imnului Naţional al României la începutul fiecărei şedinţe de plen şi nu doar la deschiderea fiecărei sesiuni parlamentare, pentru o mai bună promovare a simbolurilor naţionale.
Imnul nostru, ‘Deşteaptă-te române!’, reprezintă un catalizator al coeziunii naţionale şi sociale, iar prin spiritul mobilizator şi energia transmise, devine suma eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale ţării noastre, de a construi o Românie puternică şi prosperă în Europa și în lume.
Suntem obligaţi să onorăm acest simbol naţional, cinstind astfel memoria celor care au contribuit la consolidarea statului român. Imnul de stat este unul mobilizator, care i-a motivat şi unit pe români în momente cruciale ale istoriei, şi intonarea sa constituie întotdeauna un motiv solemn şi un motiv de mândrie”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive.