Ce se vorbea în Parlamentul European, imediat după rezultatul alegerilor prezidențiale, turul I, din România

Publicat: 09 dec. 2024, 10:56, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
Ce se vorbea în Parlamentul European, imediat după rezultatul alegerilor prezidențiale, turul I, din România

(VIDEO)  A doua zi după alegerile prezidențiale din România, turul întâi, jurnaliștii PUTEREA au fost prezenți la Parlamentul European de la Strasbourg pentru a avea reacții de la oamenii politici români și europeni.

Astfel, vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan, eurodeputatul USR, Dan Barna, dar și un jurnalist de la ARTE, Lionel Jullien, au vorbit despre aderarea la Schengen, despre rezultatul alegerilor de duminică din țara noastră, dar și despre noul val populist care cuprinde Europa.

Foto Puterea

Siegfried Mureșan: Cu excepția câtorva politicieni populiști, extremiști antieuropeni, toată lumea din PE se bucură de aderarea României la Spațiul Schengen

„În Parlamentul European, o majoritate largă de oameni politici proeuropeni susține aderarea României la Spațiul Schengen. Știam acest lucru. Parlamentul European a fost în ultimii ani un susținător al aderării României la Spațiul Schengen, la fel cum au fost și Comisia Europeană, și cele 27 de state membre. Austria și-a dat, de asemenea, acordul, iar aderarea va fi finalizată în următoarele săptămâni. Primim ceea ce ni se cuvine de mult, de mult timp.

În Parlamentul European au existat doar câțiva extremiști antieuropeni care sunt izolați, marginalizați, care sunt mereu împotriva tuturor lucrurilor bune pe care Uniunea Europeană le face. Aceștia se exprimă fiindcă la nivelul Uniunii Europene există libertate de exprimare, dar dacă repetă minciuni sau lucruri false nu înseamnă că ele devin mai adevărate. Deci, cu excepția câtorva politicieni populiști, extremiști antieuropeni, toată lumea din Parlamentul European se bucură că această aderare a României la Spațiul Schengen are în sfârșit loc.

 O nouă comisie va pune accentul pe extinderea Uniunii Europene. R. Moldova, ajutor de la UE de 1,8 miliarde de euro

Acest lucru privește si R. Moldova. Despre proiectele care sunt deja implementate în Republica Moldova, Siegfried Mureșan explica:

Eu sunt în Parlamentul European președintele delegației pentru relațiile cu Republica Moldova și am rolul privind pachetul de creștere economică de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, propus de Comisia Europeană. Deci am rolul de a coordona această lege în Parlamentul European. Din acest pachet de creștere economică, vor fi construite în Republica Moldova două mari spitale, unul la nord, unul la sud.

Vor fi modernizate multe școli, grădinițe, drumuri. Vor fi construite câteva poduri peste Prut care vor lega România de Republica Moldova și legături energetice de gaz și de electricitate, toate, în următorii trei ani din acest fond european. În ultimii ani, de exemplu, din fondurile europene primite, peste 800.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au primit, iarna, compensări pentru facturile ridicate la energie din fonduri europene și cu sprijinul Uniunii Europene”.

 

Europa, bântuită de nemulțumiri

Jurnalist de la ARTE, Lionel Jullien, pentru PUTEREA: Oamenii s-au săturat de clasa politică

 

Foto PUTEREA

Lionel Jullien, jurnalist ARTE, și-a exprimat pentru PUTEREA îngrijorarea pentru noul val populist și extremist care cuprinde Europa și, punctual, România, după alegerile de duminică.

„Am aflat rezultatul alegerilor în această dimineață, ca toată lumea, privind procentajele. Mai întâi, pe cele ale candidaților liberal și social-democrat, apoi pe cel de extremă dreapta care i-a depășit. Este uimitor: nimeni nu-l cunostea, potrivit sondajelor, apoi… din ceea ce am înțeles, nu a existat fraudă, dar a existat TikTok-ul tinerilor, Biserica Ortodoxă în mijlocul celor din mediul rural, dar și tendința dură din Europa a extremei drepte.

În România, extrema dreaptă face 40% cu Georgescu și Simion, deci este îngrijorător, mai ales într-o țară ca România, unde totdeauna s-au votat președinți socialiști sau liberali, dar PROEUROPENI.

Astăzi este neliniștitor raportat la Europa, raportat la ceea ce se întâmplă în Ucraina și, mai ales, raportat la democrație (…).

Dacă vă uitați la alte țări europene, este o instabilitate de asemenea, iar curentul populist câștigă, câștigă, câștigă…

De ce oamenii s-au săturat? De ce oamenii votează așa?

Costul vieții, inflația, s-au săturat! Ceea ce este teribil este faptul că ei nu mai cred în Europa.

Există un risc în Franța, există un risc în toate țările europene, astăzi. În Italia este la fel, în Spania începe, în Germania ei sunt la 20%.

De ce am ajuns aici? De ce oamenii s-au săturat de clasa politică?”

 

Dan Barna: Oamenii nu au votat Călin Georgescu, ci filmulețele generate prin el care le livrau răspunsuri la așteptările lor

Dan Barna  Foto PUTEREA

 

Eurodeputatul USR Dan Barna, prezent și el, luni, la Parlamentul European, a susținut că se discuta deja în PE despre o întărire a legislației care să interzică reclamă politică pe platforme:

„În momentul de față, vorbim doar despre TikTok, deoarece acesta este dereglementat complet”.

De asemenea, Barna a explicat cum „TikTok-ul poate să îți inventeze un candidat”, referindu-se la rezultatul alegerilor.

Aceste alegeri ne arată cum platformele digitale, tehnologia pot să influențeze dramatic alegerile și cum pot să inventeze un candidat.

Mai exact, influența pe care o faci în platformă, ca TikTok în momentul în care tu te uiți, se vede în telefon tot ceea ce ai căutat, tot ce ai vizualizat, tot ce ai urmărit sau câte secunde ai stat pe care site și pe ce face subiecte, astfel încât candidații inventați… de exemplu Georgescu nu are un partid în spate, el este un personaj care are un distrus de TikTok, ca să spunem așa… pur și simplu le-a vorbit oamenilor urmând valorile pe care ei le aveau prin faptul că tehnologia de tip nou ți-a înregistrat traficul de pe telefon și a văzut ce-ți place, dacă îți place să mergi la munte sau nu etc.

 Pentru că ce am văzut sunt acele 2.200.000 de români care au votat Călin Georgescu, deși o mare parte dintre ei nu-l cunoștea acum 2-3 săptămâni până să înceapă să fie targetați. Ei au votat fiind convinși că votează omul nou care are aceleași valori cu ei, fără să știe că, de fapt, ei vedeau filmulețe care erau generate ca să se potrivească cu ceea ce se așteptau ei să vadă.