Ce servicii de spionaj din Europa nu au „intelligence” în titulatură şi cât sunt de performante
Când ne gândim la serviciile de spionaj (informaţii externe) ne aşteptăm ca numele lor în engleză să conţină cuvântul „intelligence”, prin asociere cu modul în care acestea utilizează informația într-un proces complex de colectare, analiză, distribuție și acțiune, esenţial pentru securitatea națională şi luarea deciziilor la cel mai înalt nivel.
Majoritatea serviciilor de spionaj din Europa au „intelligence” în titulatura lor
Iată câteva exemple:
- România – SIE – Foreign Intelligence Service (Serviciul de Informații Externe)
- Germania – BND – Federal Intelligence Service (Bundesnachrichtendienst)
- Marea Britanie – MI6 – Secret Intelligence Service (SIS)
- Spania – CNI – National Intelligence Centre (Centro Nacional de Inteligencia)
- Rusia – Foreign Intelligence Service (Sluzhba Vneshney Razvedki)
- Polonia – AW – Foreign Intelligence Agency (Agencja Wywiadu)
- Suedia – MUST – Military Intelligence and Security Service (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten)
- Belgia – ADIV – General Intelligence and Security Service (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid)
- Albania – SHISH – State Intelligence Service (Shërbimi Informativ i Shtetit)
Numele în engleză ale serviciilor de spionaj din Franţa şi Ungaria nu conţin „intelligence”
- Franţa – DGSE – General Directorate for External Security (Direction générale de la sécurité extérieure)
- Ungaria – IH – Information Office (Információs Hivatal)
DGSE – General Directorate for External Security (Direction générale de la sécurité extérieure)
DGSE (Direction générale de la sécurité extérieure), serviciul de informații externe al Franței, este considerat unul dintre cele mai performante și influente servicii de informații din lume.
DGSE operează la nivel global, având o rețea extinsă de agenți și surse în diferite regiuni critice, inclusiv Africa, Orientul Mijlociu, Asia și America Latină. Franța are un istoric colonial, ceea ce îi oferă DGSE o rețea și o prezență influentă în fostele colonii și în zonele de interes strategic pentru Franța.
Serviciul francez de spionaj a fost implicat în numeroase operațiuni celebre de-a lungul timpului, atât în spionaj, cât și în activități de contraterorism. Iată câteva dintre cele mai notabile operațiuni:
Operațiunea de salvare a echipajului navei „Ponant” (2008)
În aprilie 2008, un iaht francez, Ponant, a fost capturat de pirați în Golful Aden. DGSE a coordonat o operațiune de salvare rapidă, în care forțele speciale franceze au eliberat echipajul fără a suferi victime. Această operațiune a fost un succes semnificativ pentru DGSE și a demonstrat abilitatea Franței de a răspunde rapid la amenințările internaționale.
Operațiunea de salvare a ostaticilor din Somalia (2009)
În 2009, DGSE a fost implicat în încercarea de salvare a lui Michel Germaneau, un ostatic francez capturat de gruparea teroristă al-Shabaab în Somalia. Deși operațiunea a fost bine planificată, ea nu a reușit să-l salveze pe Germaneau, care a fost ucis de răpitorii săi. Totuși, această acțiune a demonstrat angajamentul Franței față de securitatea cetățenilor săi și capacitatea DGSE de a desfășura misiuni internaționale.
Operațiunea „Chammal” (începând din 2014)
Deși nu este o operațiune exclusivă DGSE, agenția a jucat un rol important în cadrul operațiunilor internaționale împotriva grupării jihadiste ISIS în Irak și Siria. DGSE a oferit informații vitale pentru planificarea și desfășurarea misiunilor militare, contribuind la eliminarea unor lideri importanți ai grupării.
Deşi operaţiunile serviciului ungar de spionaj IH nu sunt la fel de celebre ca ale agenţilor francezi, IH a avut un rol deosebit de important în special în perioadele de criză a flxurilor de migranţi, când a prevenit cu succes intrarea teroriștilor sub acoperirea refugiaților.