Ce-și face omul cu „inteligența” lui: Covid-19, Zika… zoonoze responsabile de noi pandemii
Covid-19 este departe de a fi ultima pandemie a generației noastre. În ultimii ani, au fost virusurile Sras, Mers, apoi Ebola, gripa aviară, Zika, HIV și, mai nou, variola maimuței. Favorizate de stilul nostru de viață, zoonozele, boli transmise omului de animale, s-au înmulțit, mărind îngrijorarea legată de noi pandemii, transmit Le Point și AFP.
Interfața între om și animal a devenit destul de instabilă, observa, în urmă cu câteva zile, dr. Mike Ryan, responsabil cu situațiile de urgență în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
Variola maimuței – monkeypox în engleză -, cauzată de un virus transmis omului de animale infectate, cel mai frecvent de rozătoare, este ultimul exemplu al multiplicării acestor zoonoze. Este vorba de boli infecțioase pe care animalele vertebrate le pot transmite oamenilor. Și unele dintre acestea ajung să devină specifice omului, cum este în prezent Covid-19.
Potrivit Organizației Mondiale pentru sănătatea animalelor, aproximativ 60% din bolilele emergente sunt de origine zoonotică. Apărute cu mii de ani în urmă, deoarece omul și-a intensificat interacțiunile cu animalele domesticindu-le, frecvența acestor boli a crescut în ultimii douăzeci-treizeci de ani.
Factorii care au favorizat acest fenomen sunt numeroși. Potrivit prof. Marc Eloit de la Institutul Pasteur, citat de AFP, ”intensificarea călătoriilor a permis transmiterea mai rapidă și în mod necontrolat” a acestor boli.
La acest factor se adaugă și alții: perturbarea ecosistemului la intevenția brutală a oamenilor, intensificarea creșterii de animale în ferme industriale care, de asemenea, a mărit riscul transmiterii de agenți patogeni între animale. De asemenea, comerțul cu animale sălbatice purtătoare de microbi a crescut expunerea omului la aceștia. Defrișările masive au creat condiții pentru contactul între fauna sălbatică, animalele domestice și oameni.
Când au loc despăduriri se reduce biodiversitatea; se pierd animale care reglează în mod natural existența virusurilor, ceea ce le permite să se răspândească mult mai ușor, explică pentru AFP Benjamin Roche, biolog, specialist în zoonoze la Institutul de cercetare pentru dezvoltare (IRD).
În prezent, avem mijloace de investigare ușoară și rapidă care permit o reacție promptă în cazul apariției de noi virusuri, spune Marc Eloit, Insititutul Pasteur. De asemenea, suntem capabili de a dezvolta foarte rapid vaccinuri, cum s-a procedat în cazul Covid-19.
Dar este posibilă apariția unei serii de noi boli potențial periculoase pentru care va trebui să fim pregătiți, subliniază profesorul Eric Fevre, specialist în boli infecțioase veterinare la Universitatea Liverpool și la International Livestock Research Institute din Kenya. Aceasta înseamnă, potrivit acestuia, să se pună accent pe sănătatea publică din mediile cele mai îndepărtate și să se studieze mai atent ecologia acestor zone naturale pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre diferitele specii.