Ce spera Tanczos Barna de la ECOFIN și ce s-a recomandat
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă astăzi, 21 ianuarie, la reuniunea ECOFIN a Consiliului Uniunii Europene. În cursul întâlnirii s-a discutat și planul României de a reduce deficitul bugetar în următorii ani. Oficialul român spune că planul pe termen mediu reprezintă „o șansă uriașă” pentru țara noastră și că permite investiții mari.
Miniștrii de economie și finanțe din statele membre s-au reunit marți la Bruxelles pentru a discuta problema competitivității Uniunii Europene, impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar și pentru a aproba planurile fiscal-structurale pe termen mediu propuse de 21 de state, printre care și România, arată un document al ECOFIN.
România se află în continuare în procedura de deficit excesiv, pentru că diferența negativă dintre veniturile și cheltuielile de la buget depășește 3% din produsul intern brut. Miniștrii au adoptat recomandări pentru șapte țări, printre care și România.
„Este o șansă uriașă pentru România faptul că, în urma negocierilor, avem o perioadă de ajustare a deficitului bugetar pe 7 ani în loc de 4 ani. Această reducere lină a deficitului, într-un ritm care să nu producă dezechilibre, permite implementarea unui buget masiv de investiții. Trebuie să oferim predictibilitate privind sistemul fiscal, să gestionăm eficient finanțele publice, să ținem sub control costurile de funcționare ale statului, ale instituțiilor, să avem un stat mai suplu, care lucrează pentru cetățeni. Totodată, prin aprobarea Planului Fiscal eliminăm riscul suspendării fondurilor europene. Vom continua, astfel, investițiile în autostrăzi și drumuri, spitale, școli, apă-canalizare şi vom putea menține o traiectorie de creştere economică”, a scris Tanczos Barna pe Facebook, înainte de întrunire.
În urma ședinței, Consiliul a recomandat României să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2030. România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete să nu depășească 5,1% în 2025, 4,9% în 2026, 4,7% în 2027, 4,3% în 2028. , 4,2% în 2029 și 3,9% în 2030.
Recomandarea finală a ECOFIN corespunde, în mare măsură, proiectelor deja întocmite de România.