Ce spune Marcel Ciolacu despre salariile din agricultură și construcții
Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va stabili nivelul salariului minim în construcții și agricultură împreună cu partenerii sociali, care trebuie să-și dea acceptul cu privire la cuantumul majorării, în contextul eliminării facilităților privind plata CASS.
”Vineri o să facem şedinţă de guvern, săptămâna viitoare urgent şedinţă cu toţi partenerii sociali. După cum ştiţi, o să luăm hotărârea în ceea ce prveşte salariul minim în construcţii şi agricultură. Împreună cu patronatele şi sindicatele să stabilim cuantumul creşterii salariului minim pe economie pentru construcţii şi agricultură, astfel încât prin plata CASS nimeni să nu piardă niciun leu la salariu. Propunerea finală trebuie să fie acceptată şi de partenerii sociali. Nu are importanţă ce propune Ministerul de Finanţe sau ce consider eu”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu i-a criticat pe foştii guvernanţi de la USR care au plecat în PNRR, apoi a atacat pachetul de taxe la CCR.
”S-a dovedit, încă o dată, că sunt ipocriţi. Faptul că în PNRR au trecut aceste măsuri în reforma fiscală, au spus că România trebuie să ia aceste măsuri, au ştiut că România va trebui să ia aceste măsuri, cu toate acestea au atacat la CCR astfel încât să ne fie greu să închidem deficitul bugetar pe anul acesta”, a spus Ciolacu.
Prim-ministrul a menționat că într-un final românii vor vedea adevărul.
”Aceeaşi atitudine am văzut că au avut-o şi în ceea ce priveşte pensiile speciale. Au venit cu pancarte, au făcut circ în parlament în schimb nu au atacat la CCR. Faptul că nu au atacat la CCR îmi arată un singur lucru, că de fapt ştiau de toate aceste lucruri fiindcă au trecut în PNRR, Ca excepţie, deciziile CCR trebuie să fie luate în vigoare numai în ceea ce priveşte pe magistraţi, insistând că pensiile militarilor sunt pensii speciale, nu sunt pensii de serviciu. Sunt ferm convins că românii încet-încet vor vedea tot adevărul”, a declarat Ciolacu.
Miercuri, judecătorii Curții Constituționale au respins, considerând-o neîntemeiată, sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, semnată și de foștii deputați Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, care la momentul respectiv erau membri ai PNL, referitoare la pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, stabilind că legea este constituțională.
Prin urmare, Curtea Constituțională a constatat că ”angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului”.
Legea va merge la promulgare către preşedintele Klaus Iohannis, după publicarea motivării CCR.