Ce stat european a lansat o rachetă în direcţia Rusiei, în urmă cu 30 de ani. A fost activată servieta nucleară

Publicat: 25 ian. 2025, 07:16, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Ce stat european a lansat o rachetă în direcţia Rusiei, în urmă cu 30 de ani. A fost activată servieta nucleară
Ce stat european a lansat o rachetă în direcţia Rusiei, în urmă cu 30 de ani. A fost activată servieta nucleară

Pe 25 ianuarie 1995 a fost lansată o rachetă de pe teritoriul norvegian în direcţia Rusiei, declanşând sistemele de alarmare ale Federaţiei Ruse. Era o rachetă de cercetare, în cadrul unui proiect americano-norvegian de măsurare a intensităţii aurorei boreale arctice.

Incidentul Black Brant. Prima activare a servietei nucleare a Rusiei

Norvegia și SUA au lansat o rachetă de cercetare Black Brant XII pentru a studia aurorele boreale. Racheta a fost lansată din insula Andoya, Norvegia, și a urcat pe o traiectorie care putea fi interpretată greșit ca fiind similară cu cea a unei rachete balistice intercontinentale.

1. Traiectoria rachetei:

  • Racheta a urmat o traiectorie care a trecut aproape de spațiul aerian al Rusiei, fiind detectată de sistemele radar rusești.
  • Caracteristicile acestei traiectorii ar fi putut semăna cu o lansare de rachete nucleare strategice, provocând îngrijorare

2. Reacția Federației Ruse:

  • Sistemele de alarmă timpurie ale Rusiei au identificat racheta și au alertat conducerea militară și politică.
  • Președintele Boris Elțin a fost informat imediat și a activat pentru prima dată servieta nucleară (sistemul Cheget), liderii militari și politici ruși fiind puși în alertă maximă.

3. Clarificarea situației:

  • Norvegia notificase anterior mai multe țări, inclusiv Rusia, despre lansarea planificată a rachetei. Totuși, acest mesaj nu a fost recepționat sau procesat corespunzător de autoritățile ruse.
  • După câteva minute tensionate, s-a realizat că racheta nu reprezenta o amenințare, iar alarma a fost anulată

Consecinţe

  • Incidentul a evidențiat vulnerabilitățile în sistemele de comunicare dintre marile puteri nucleare, subliniind riscurile unor interpretări greșite.
  • A fost un moment critic în timpul post-Războiului Rece, când o neînțelegere tehnică ar fi putut declanșa un conflict nuclear.
  • Ulterior s-au luat măsuri pentru a îmbunătăți comunicarea între statele implicate și pentru a reduce riscul unor incidente similare.