Ce sunt tarifele reciproce? Agenda comercială a lui Trump explicată+Lista completă

Publicat: 04 apr. 2025, 06:39, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Ce sunt tarifele reciproce? Agenda comercială a lui Trump explicată+Lista completă

Președintele SUA, Donald Trump, a promis tarife numeroase și ample asupra partenerilor comerciali globali. Acum amenință cu tarife reciproce. Ce sunt acestea și ce vor însemna ele pentru comerțul mondial?

Președintele american Donald Trump  le-a ordonat oficialilor săi la începutul acestui an să se gândească la tarife reciproce, percepute la importurile în Statele Unite, respectând promisiunea campaniei „ochi pentru ochi” în chestiunile  comerciale mondiale.

„Am decis, din motive de corectitudine, că voi percepe un tarif reciproc, adică ținând cont de taxele vamale percepute Statelor Unite ale Americii, de alte țări. Nici mai mult, nici mai puțin”, a spus Trump reporterilor din Biroul Oval, conform Deutsche Welle.

Revenirea lui Trump la Casa Albă a fost marcată de mai multe anunțuri tarifare  – și numeroase reveniri – inclusiv o taxă suplimentară de 20% la importurile din China, care a intrat în vigoare în martie, împreună cu tarife de 25% pentru mărfurile care sosesc de la vecinii Canada și Mexic, care sunt parțial suspendate deocamdată.

Trump a anunțat, de asemenea, tarife la importurile de oțel și aluminiu, care au intrat în vigoare pe 12 martie.

De ce vrea Trump să impună tarife reciproce?

Trump crede de mai mult timp că SUA sunt tratate incorect în comerțul global. El susține că multe țări impun tarife mai mari asupra mărfurilor americane decât impune SUA asupra mărfurilor lor, creând un dezechilibru.

De exemplu, India percepe tarife care sunt de obicei cu 5%-20% mai mari decât SUA pentru 87% din bunurile importate, conform datelor de la Global Trade Alert, o organizație care evaluează politicile comerciale.

Trump a spus că vrea să egaleze taxa pe importurile din SUA pe care alte țări o aplică produselor americane.

Tarife reciproce

Tarife reciproce

Pe lângă faptul că forțează marile puteri precum China  și Uniunea Europeană să-și reducă cotele tarifare, președintele consideră că tarifele reciproce vor stimula politica sa economică „America First” prin reducerea deficitului comercial al țării, îmbunătățind în același timp competitivitatea producătorilor americani.

„Aceasta politică este adaptată la fiecare țară și, în esență, atunci când ei ne tratează echitabil, îi tratăm corect”, le-a spus Trump reporterilor la semnarea ordinelor prezidențiale prin care se impuneau tarifele reciproce în februarie.

Cu toate acestea, economiștii au subliniat că SUA beneficiază de pe urma unor mari dezechilibre comerciale cu restul lumii, deoarece dolarul – moneda de rezervă globală de facto  – este folosit în majoritatea comerțului, ceea ce oferă avantaje majore pentru economia SUA.

Țările folosesc acei dolari câștigați în comerț pentru a investi înapoi în SUA, adesea în obligațiuni guvernamentale, acțiuni și imobiliare. Acest lucru menține ratele dobânzilor din SUA mai scăzute și permite întreprinderilor și consumatorilor americani să se împrumute și să cheltuiască mai mult.

Cum va funcționa planul lui Trump?

Autoritățile federale americane au primit 180 de zile pentru a identifica țările care impun tarife mai mari decât SUA și pentru a recomanda tarife în funcție de țară, potrivit unui memoriu de la Casa Albă.

Cu toate acestea, tarifele ar putea intra în vigoare înainte de acest termen limită. Secretarul de Comerț al lui Trump, Howard Lutnick, a spus că propunerile ar putea fi gata mai devreme.

În loc să-i lovească pe cei mai mari parteneri comerciali din SUA, așa cum s-a spus pe scară largă, Trump le-a spus reporterilor de la bordul Air Force One, pe 30 martie că tarifele sale reciproce vor afecta „toate țările”, inclusiv pe aliații apropiați ai SUA. Nu a spus cum vor fi calculate sau ce așteaptă în schimb, dar a promis mai multe detalii pe 2 aprilie.

Odată aprobate, tarifele reciproce ar putea fi invocate din motive de securitate națională, comerț neloial sau în virtutea puterilor economice pentru situații de urgență.

Un număr de tarife evidențiate de către Bloomberg Economics sugerează că piețele emergente ar fi cel mai greu afectate, inclusiv India, Argentina , o mare parte din Africa și Asia de Sud-Est.

Casa Albă a evidențiat recent Brazilia, subliniind un tarif la etanol de 2,5%, impus de SUA, față de o rată de 18% percepută de guvernul brazilian.

Trump dorește, de asemenea, să vizeze alți factori despre care a spus că îi dezavantajează pe producătorii americani, inclusiv subvențiile, reglementările, taxele pe valoarea adăugată (TVA), devalorizarea monedei și protecțiile laxe ale proprietății intelectuale.

Economiștii au avertizat că tarifele deja anunțate de Trump vor crește prețurile de consum la bunurile importate în SUA, stimulând inflația. După o criză a inflației ridicate,  în urma pandemiei de COVID-19, inflația din SUA a scăzut brusc. Dar în ianuarie 2025, indicele prețurilor de consum a crescut la 3% – cea mai mare rată din ultimele șase luni.

S&P Global Ratings a estimat o creștere unică de până la 0,7% a prețurilor de consum din SUA ca urmare a tarifelor aplicate Chinei, Canadei și Mexicului, dacă taxele vor intra în vigoare pe deplin. Până când vor fi anunțate și implementate în mod oficial, rămâne neclar ce impact ar putea avea orice tarife reciproce asupra inflației din SUA.

În timp ce unii producători și comercianți autohtoni din SUA vor beneficia de strategia tarifară a lui Trump, și ei se vor confrunta, de asemenea, cu costuri mai mari de import pentru materii prime, precum și cu întreruperi ale lanțului de aprovizionare.

Exportatorii americani ar putea fi, de asemenea, afectați de măsurile de represalii inițiate de partenerii comerciali. Unele guverne, inclusiv UE și China, au anunțat deja contramăsuri, în timp ce altele sunt de așteptat să urmeze exemplul.

Cum vor încerca țările să evite aceste noi tarife?

Folosirea de către Trump a tarifelor a crescut temerile legate de un război comercial global și a creat o incertitudine profundă în multe industrii și în multe țări.

Anunțul tarifelor reciproce va declanșa un nou val de negocieri care ar putea aduce reduceri ale taxelor impuse exporturilor americane.

India, de exemplu, a redus deja tarifele la zeci de mărfuri în așteptarea amenințării lui Trump. Ministrul de Externe al Indiei Vikram Misri a declarat, după o  întâlnire recentă dintre Trump și prim-ministrul Narendra Modi la Washington, că un acord pentru a rezolva problemele comerciale ar putea fi încheiat în următoarele șapte luni.

Cum vor afecta tarifele și deportările lui Trump relațiile dintre India și SUA?

Președintele taiwanez, Lai Ching-te, a cerut recent un „scenariu câștigător pentru toate părțile” în discuțiile cu Washingtonul, „nu doar pentru a asigura beneficii SUA, ci și pentru a oferi predictibilitate industriilor din Taiwan”.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a etichetat tarifele reciproce drept „un pas în direcția greșită” și a declarat în februarie că Bruxelles-ul va „reacționa ferm și imediat împotriva barierelor nejustificate din calea comerțului liber și echitabil”.

Bernd Lange, care conduce comisia de comerț a Parlamentului European, a declarat pentru  Financial Times  că oficialii UE sunt dispuși să reducă tarifele auto la nivelul SUA și să cumpere mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA și echipamente militare, dacă blocul poate evita măsurile împotriva exporturilor sale.

Uniunea Europeană, de exemplu, percepe un tarif de 10% la vehiculele importate, în timp ce rata SUA este de doar 2,5%. Cu toate acestea, tarifele americane la camionete și vehicule comerciale sunt mult mai mari decât cele ale UE.

Conform regulilor actuale ale Organizației Mondiale a Comerțului, peste 160 de țări membre aplică în mare parte tarife fără discriminare, deși există unele excepții, cum ar fi acordurile de liber schimb și uniunile vamale.

Planul lui Trump ar putea obliga alte mari puteri să negocieze tarife pe bază de reciprocitate, de la țară la țară, schimbând decenii de comerț bazat pe reguli.

Chart of reciprocal tariffs.

Chart of reciprocal tariffs.

 

Chart of reciprocal tariffs.

 

Chart of reciprocal tariffs.

 

Chart of reciprocal tariffs.

 

Chart of reciprocal tariffs.