Ce țară fostă comunistă deține cel mai mare holding bio din Europa
Cel mai mare holding bio din Europa administrează o suprafață de circa 18.000 hectare lucrate în sistem ecologic și vrea să ajungă la 50.000 hectare în viitor.
Așa cum probabil vă așteptați, dat fiind dimensiunea exploatațiilor, aceasta se află într-o țară din estul Europei, fostă membră CSI. Poate este greu de crezut, dar este vorba de Ucraina, o țară arătată cu degetul de toată lumea pentru faptul că nu respectă regulile stricte de mediu din UE, ceea ce a atras furia fermierilor europeni. Se pare că există, însă, și reversul medaliei.
Cel mai mare holding bio este grupul Arnika Organic, deținut de un investitor ucrainean. Anunțul a venit din partea directorului de marketing al Arnica, Anastasia Bilich, cu ocazia târgului BioFach de la Nurnberg – Germania. Producția este livrată în Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu și Asia.
Grupul deține o fabrică unde se procesează soia și un institut de cercetare destinat acestei culturi.
„Construim un ecosistem care nu va avea egal în lume”, spune Anastasia Bilich, care recunoaște că piața este extrem de agitată și traversează poate cel mai dificil moment al dezvoltării sale.
Pe locul doi în topul european se află o altă companie provenită dintr-o fostă țară sovietică, Lituania. Firma se numește Auga și are activitate în sectorul vegetal, dar și în zootehnie.
Cât privește România, există și la noi mai multe exploatații cu suprafețe de ordinul miilor de hectare deținute de investitori străini – italieni, nemți, austrieci, dar și români, producția luând în general calea exportului.
Agricultura bio în Europa
În 2021, suprafețele cultivate în sistem ecologic în Europa se ridicau la 15,9 milioane hectare, față de 14,7 milioane hectare, în 2020. Cele aproximativ 16 milioane hectare reprezintă 9,9% din totalul suprafeței agricole utilizate din UE.
În perioada 2012-2121, suprafețele au crescut spectaculos în Portugalia – 283% și Croația- 282%, statele cu cele mai mari ritmuri de creștere. Suprafețe mai mari au mai fost înregistrate și în Franța (169%), de peste două ori, în Ungaria (125%) și România (101%), potrivit ecsr.ro.
Țările cu cele mai mari ponderi ale suprafețelor de agricultură eco sunt Austria – 26%, în 2020, Estonia – 23% în 2021 și Suedia – 20%, în 2021.