Ce tipuri de teste pentru Covid-19 există și care sunt mai eficiente
Virusul SARS-CoV-2, cunoscut și sub denumirea de „coronavirus” este cel care determină boala Covid-19 și este în fapt o infecție respiratorie care poate duce la complicații. Știm deja că cei care au contactat boala pot avea sau nu simptome, iar pentru a descoperi dacă sunt infectați este nevoie de un test. Întrebarea este ce fel de test alegem și în ce situații, dar și cât de sigur este
În primul rând trebuie să știm că perioada medie de incubație a virusului este de circa 5 zile, însă limitele se încadrează între 2 și 14.
La 10-20 de zile de la infectare, corpul ar trebui să dezvolte și anticorpi de tip IgG. Prezența anticorpilor de tip IgG creează însă confunzii pentru că aceștia pot apărea și la pacienții care au contactat și alți viruși, precum cel gripal.
Incertitudinile devin și mai mari întrucât încă nu se cunoaște durata de viață a anticorpilor și nici durata de timp în care aceștia pot fi detectați de la momentul infectării.
Pentru că SARS-CoV-2 este un virus relativ nou încă nu este cert cât de rapid reacționează sistemul imunitar și cât de repede produce anticopri. De asemenea, nu știm nici în cat timp pot fi detectați acești anticorpi în sange și dacă toate persoanele infectate produc anticorpi detectabili.
Ajungem deci să ne punem întrebarea firească: care dintre teste pentru Covid-10 este mai sigur?
Testul RT-PCR
Testul Real Time PCR este cel prin care se pune în fapt diagnostigul de Covid-19. Prin acest tip de test virusul este identificat direct în tractul respirator.
Când sunt făcute testele RT-PCR? Testele care evidențiază virusul se fac doar la indicația unui medic, în situații specifice definite de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică): persoane simptomatice, inclusiv personal medical, donatorii și primitorii de organe înaintea transplantului, sau înaintea unei internări de monitorizare post-transplant, cei imunodeprimati, dată de o afecțiune sau că urmare a unui tratament înainte de orice internare, pacienții oncologici înainte de fiecare cură de chimioterapie /radioterapie și intervenții, pacienți hemodializati, persoane instituționalizate și personalul de îngrijire, gravide.
Testul serologic
Testul serologic identifică prezența anticorpilor IgG într-un organism. Așadar, prin acest tip de test se poate stabili dacă un idivid a avut la un moment dat infecție cu coronavirus.
Așadar un test de anticorpi s-ar putea să nu arate dacă un individ are în acest moment o infecție, iar asta pentru că organismul poate dezvolta anticorpi la 10-20 de zile de la infectare.
În prezent nu sunt suficiente date care să susțină cu fermitate acest lucru despre anticorpii SARS-CoV-2 IgG. În concluzie testele serologice nu pot confirma diagnosticul Covid-19, dar pot susține rezultatul testului RT-PCR.
Test antigen nazofaringian care depistează coronavirusul în 15 minute
Echipa de cercetători români de la DDS Diagnostic a lansat pe piață un test imunocromatografic COVID-19 Antigen, care dă rezultate precise pentru infectarea cu SARS-CoV-2 în doar 15 minute. Studiile clinice efectuate deja de compania producătoare au relevat performanțe similare cu metoda de referință RT-PCR.
Testul indică infecția la persoane simptomatice cât și asimptomatice, este ușor de utilizat și oferă rezultate precise, în maxim 15 minute.
DDS Diagnostic este prima companie din România care produce acest tip de test, fiind deja disponibil pentru achiziționare de către pacienți, cadre medicale și unități specializate în testarea COVID-19. Totodată testul este foarte util pentru medicii de medicina muncii, pentru testarea periodică a persoanelor angajate.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat recent că toți pacienții care ajung la unitățile de primire urgențe din spitale vor fi testați pentru COVID-19 cu ajutorul testelor antigen.
Autoritățile române au achiziționat 43.000 de teste antigen care vor fi folosite începând de săptămâna aceasta.