Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate
Încă din anul 2013, mii de români beneficiază de cardul de sănătate. Chiar dacă inițial termenul lui de valabilitate a fost de cinci ani, ulterior în pandemie acesta s-a prelungit.
Românii care au card de sănătate valabil până în 2021, îl vor putea folosi încă șapte ani. Acest lucru este posibil datorită unei hotărâri a Guvernului, potrivit căreia, valabilitatea acestora să fie prelungită.
În timpul pandemiei de COVID, dar şi înainte de aceasta, Guvernul a făcut mai multe modificări legislative cu privire la funcționalitatea și valabilitatea cardului de sănătate, prelungind valabilitatea acestuia cu şapte ani, chiar dacă acesta este expirat.
Astfel, chiar dacă un posesor constată că îi expiră cardul în această perioadă, beneficiarul trebuie să ştie că acel card de sănătate va putea fi folosit încă şapte ani de la data expirării.
Ministerul Sănătății a mai precizat și că pentru românii care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la şapte ani de la data rescrierii lor.
„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată în HG nr. 483/2020.
Cardurile de sănătate care au început să fie emise din 2013 erau valabile șapte ani de la data emiterii. Asta înseamnă că, începând din vara lui 2020, peste 14 milioane de asigurați urmau să rămână fără carduri naționale de sănătate valabile.
De aceea, HG nr. 483/2020 a extins valabilitatea acestora cu încă șapte ani, astfel că cei care au primit carduri de sănătate până la data de 31 decembrie 2014 le vor putea folosi timp de 14 ani de la emitere.
„Prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani.