Ce viitor are criptomoneda Bitcoin?
În 2010, un cetățean din Florida plătea 10.000 de monede Bitcoin pentru a putea să-și cumpere o pizza. Această tranzacție a fost cunoscută drept prima tranzacție folosind criptomonede în scopuri comerciale.
În momentul de față, evoluția Bitcoin a ajuns la stadiul în care este cea mai folosită criptomonedă existentă în această piață, fiind considerată de cei mai mulți un potențial înlocuitor al aurului. În ciuda capabilităților sale digitale, Bitcoin rămâne o monedă cu un număr finit de exemplare. În plus, piața crypto se apropie de acest moment, când minatul de Bitcoin va înceta, potrivit news.bitcoin.com. La începutul acestei săptămâni, Coindesk a prezentat o statistică interesantă pentru investitori. Respectiv, 90% din monedele Bitcoin disponibile s-au minat deja. Chiar și așa, experții în piața criptomonedelor estimează că restul de 10% va putea fi minat abia în următorii 100 de ani. La 4 ani, Bitcoin trece printr-un proces numit „halving”. Așadar, odată la 4 ani, minatul de bitcoin devine din ce în ce mai greu și costisitor.
Multe dintre aceste monede se află în portofele pierdute
Creatorul Bitcoin a declarat că numărul maxim de monede Bitcoin existent este de 21 de milioane. În acest moment, 18,89 de milioane de monede sunt deja în portofelele investitorilor, Chiar și așa, multe dintre aceste monede se află în portofele pierdute, majoritatea fiind achizionați sau minați la începutul Bitcoin, când prețul era infim, iar minarea se putea face și cu o placă grafică mediocră. 3,7 milioane de monede digitale au fost pierdute, conform investigației condusă de către Chainanalysis.
Bitcoin a atins pragul de 90% în 12 ani. Primul BTC a fost minat în 2009, în ianuarie. La început, valoarea unui Bitcoin era de 0,1 dolari, acesta crescând treptat și dezvoltându-se alături de piața crypto.