Ce vin punem la platoul cu brânzeturi de Sărbătorile Crăciunului?!
Un reputat profesionist al vinului, Gwilherm de Cerval, jurnalist și somelier, autor al volumului „Le petit livre du Sommelier”, ne recomandă vinul care ar trebui să fie alături de platoul cu brânzeturi.
Și pare că inclusiv francezii, renumiți pentru acest obicei la mesele de sărbători și nu numai, sunt convinși despre rolul vinului roșu în aceste ocazii.
Expertul, consultat de revista „Femme Actuelle”, vine cu argumente care combat tradiția vinului roșu în compania brânzeturilor.
„Contrar a ceea ce ați putea crede, vinurile albe funcționează mult mai bine cu brânzeturile, comparativ cu cele roșii” . Specialistul oferă și argumente: „Vinurile albe, pentru că: 1. Nu au taninuri. 2. Au aciditate . 3. Au arome florale. Trei calități de care avem nevoie pentru brânză! Când gustăm o brânză, într-o coajă, descoperim un mucegai… adică aceleași note aromatice florale și ușor vegetale pe care le putem descoperi în vinul alb.
De asemenea, vinul alb nu are taninuri și nu contrastează cu textura poroasă a unui sortiment de brânză de capră, de exemplu. La fel, aciditatea proprie vinului alb este perfectă, mai ales cu brânza de capră.
De unde tradiția vinului roșu?
Evident, se pune întrebarea de unde vine tradiția vinului roșu cu brânză, pe care francezii o respectă cu sfințenie.
Gwilherm de Cerval are un răspuns de factură tradițională și istorică. „Pentru că suntem francezi și consumăm mai mult vin roșu decât alb” – subliniază specialistul. La aceasta se adaugă imaginea Camembert, printre cele mai preferate brânzeturi în Franța, alături de paharul de vin roșu.
În perioada apariției restaurantelor, în special la Paris, francezii beau din belșug vin roșu. De cele mai multe ori, ospățul se încheia cu brânză. Și cum sticla de vin roșu nu era terminată, cele două alimente s-au asociat de la sine.